Cum ar fi sa locuim intr-un oras inteligent? Unde soferii gasesc loc de parcare cu ajutorul unei aplicatii, iar iluminatul stradal si colectarea deseurilor sunt dirijate printr-un soft. Este posibil, spun reprezentantii mai multor companii straine, care au venit cu solutii pentru problemele capitalei. Pentru asta, insa, avem nevoie de implicarea autoritatilor, care sa caute investitii pentru a implementa ideile.
Cozi lungi, nervi intinsi la maxim si mers cu viteza melcului. Ambuteiajele infernale sunt de multa vreme o problema grava a capitalei, pentru care pana acum nu s-au gasit solutii.
O companie din Romania ne propune sa tratam problema inteligent, adica folosind tehnologiile.
Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: „30 la suta din ambuteiaje se formeaza din cauza soferilor care cauta unde sa-si lase masina. O solutie ar fi sa folosim o aplicatie, care sa arate locurile libere in parcare. Tot prin intermediul aplicatiei, conducatorii auto vor efectua plata.”
Dar pana atunci, ne lipsesc parcarile propriu-zise, care sa fie construite in mai multe sectoare din capitala, cu locuri suficiente si, fireste, drumuri bune.
Iluminatul stradal. Intr-un oras inteligent, acesta poate fi controlat printr-un soft de la calculator. Este dotat cu senzori si reactioneaza atunci cand trec pietoni ori masini. In Chisinau, pe alocuri, stalpii abia se mai tin, iar pe unele strazi becurile nici nu se aprind.
Conceptul ar arata bine si pe factura, intrucat noile sisteme pot economisi pana la 60 la suta din energia electrica. Solutii inteligente exista si pentru colectarea deseurilor. O tura prin Chisinau a fost suficienta pentru oaspetii de peste Prut, ca sa inteleaga ca avem de lucru si la acest capitol.
60 de mii de cosuri de acest fel deja exista in numeroase orase europene. Companiile din Romania au propus solutii inteligente si pentru statiile de incarcare a masinilor electrice, supraveghere video si sisteme inovative pentru mobilitate urbana. Pentru toate, avem nevoie de finantare. In afara de bugetul municipal, primaria poate obtine investitii din fonduri europene, imprumuturi ori de la diverse companii, mai spun specialistii. Este nevoie doar de implicare.