Doi fermieri din Drochia cresc legume ecologice. Rosiile, castravetii si ardeii plantati de ei sunt tratati cu amoniac eco, ardei iute macerat si infuzie de mustar cu otet. Cei doi soti spun ce ideea le-a venit dupa ce au inteles ca nepotul lor este alergic la legumele cumparate de la piata, asa ca s-au gandit sa le creasca pe ale lor.

Publicat:30.06.2019, 17:17

Maria Darii ne-a povestit ca acum 20 de ani trebuia sa aleaga intre a merge la munca peste hotare sau a-si deschide propria afacere acasa. 

Maria DARII, AGRICULTOR: „Copilul mi-a spus hai sa luam pamant ca de foame nu o sa murim. Pamantul ii tine si ii hraneste pe toti.” 

In timp a inteles ca alegerea a fost potrivita. Totul a inceput de la o sera construita la parinti.

„Am plantat atunci rosii si am vazut ca riscul nu este asa mare ca in camp deschis.”

Cand au vazut ca totul merge bine, au decis sa-si largeasca afacerea. Au amenajat in total zece sere si au plantat legume si pe camp. Sotii Darii cresc rosii, castraveti si ardei. 

Au intalnit si greutati. Cand ploua, cei doi se roaga sa nu cada grindina ori sa nu fie ingheturi.

Tudor DARII, AGRICULTOR: „Au fost ani cand am crescut 13 ha de legume in camp deschis, dar cand am vazut ca consumatorii se raresc apa nu este, am zis ca facem mai putin si ne-am facut un rezervor.”

Fermierii stropesc plantele cu amoniac eco pentru a le proteja de insectele daunatoare. Spun ca folosesc in acest scop si ardei iute macerat, cozi de ceapa sau de usturoi si infuzie de mustar cu otet. Si pentru ca produsele lor sunt naturale, cumparatori sunt multi.

Maria DARII, AGRICULTOR: „Unii vin din oraș, unii din Rîșcani, unii cu copii, care își doresc singuri să culeagă legume. Noi le permitem, pot rupe de unde doresc. Plăcerea pentru ei este atunci, când ei singuri strâng legumele, îndeosebi pentru cei mici.”

Campurile agrigultorilor sunt in satul Chetrosu, iar toti cei din regiune ii cunosc. Fermierii spun ca nu duc lipsa de clienti asa ca nu s-au gandit sa-si exporte marfa.

In anul 2015 sotii Darii au obtinut un certificat care demonstreaza ca legumele crescute de ei sunt ecologice.