Dupa ce anul trecut, prin hotarare de Guvern, ambulatoriile Caii Ferate au trecut in subordinea Ministerului Sanatatii, mai multi angajati din Ocnita sustin ca au ramas fara lucru. Oamenii afirma ca noua conducere ar fi refuzat sa-i reangajeze, asa ca incearca sa-si faca dreptate in judecata. De partea cealalta, responsabilii de la minister spun ca le-au propus contracte noi cu alte institutii, insa angajatii ar fi refuzat.

Publicat:04.08.2019, 18:16

-”La noi nu s-a adresat nimeni, sa ne spuna ca ne angajeaza. Ne-am angajat avocat care sa initieze procedura de conciliere, sa vedem unde ne angajam, de ce nu s-au platit restantele la salarii.”

Totul a inceput in luna iunie a anului trecut, dupa ce institutiile medicale care apartineau Caii Ferate, au trecut in subordinea Ministerului Sanatatii. Angajatii ambulatoriului din Ocnita sustin ca pe langa faptul ca nu li s-a platit salariul pe trei luni pana la modificare, dupa, acestia ar fi ramas si fara lucru.

“Nu ni s-a propus, nu am fost chemati, stam si asteptam. Suntem in litigiu ca sa ni se respecte dreptul la munca.”

-”Noi pierdem stagiu de munca, categoriile ca nu am putut sa mergem la perfectionare, ramanem in urma cu metodele de tratament.”

Gherghe Turcanu, directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sanatatii, in subordinea caruia se afla ambulatoriul, spune ca tuturor angajatilor li s-a propus transferul in alte institutii, unii insa au refuzat.

Gheorghe TURCANU, DIRECTORUL SPITALULUI CLINIC AL MINISTERULUI SANATATII: ”14 oameni, influientati de fostul medic sef, care nu a acceptat. "Nu e corect, ei mint. Am avut patru, cinci intalniri. Noi i-am acceptat, ei nu au dorit, e vina lor.”

Pentru ca sunt in litigiu cu CFM, de un an, oamenii merg zilnic la lucru, fara a primi insa un ban sau a fi angajati oficial.

-”Noi suntem datori sa ne prezentam ca sa ni se plateasca salariile. Nu am primit salariul din mai 2018.” 

-”Cand a venit, ne-a spus asa: eu de voi nu am nevoie. Nu stiu ce sa fac cu voi. Va duceti pe doua luni acasa si ne intalnim.

Gheorghe TURCANU, DIRECTORUL SPITALULUI CLINIC AL MINISTERULUI SANATATII:”Cum este posibil ca acesti oameni timp de un an, sa vina la munca zilnic? -Au spus ca ei sunt in litigiu cu Calea Ferata...”-”Ei au facut cheltuieli, veneau la lucru, se asezau in cabinet, cheltuiau apa, canalizarea. Nu i-am pus sa plateasca.”

Oamenii s-au trezit pe 1 august cu usa institutiei inchisa, astfel ca au chemat politia. Gheorghe Turcanu ne-a spus, insa, ca toti angajatii au mers in concediu in luna august, astfel ca activitatea a fost stopata pana in septembrie. Directorul CFM, Iurie Topala, nu ne-a raspuns la telefon pentru a comenta situatia.