E vremea cand in satele din Moldova miroase a roada si must. Dupa ce au muncit un sezon la vita-de-vie, acum gospodarii au ajuns sa-si culeaga strugurii mangaiati de soare o vara intreaga. Unii ii strang pentru comert, altii vor face vin, pentru a avea ce turna in ulcioare de sarbatori.

Publicat:21.09.2019, 18:21

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV:“In aceasta perioada, in viile din tara e forfota mare, intrucat s-a inceput culesul stugurilor. Acestia de exemplu sunt de masa, asa ca trebuie atent rupti de pe tufa si pusi intr-o lada, asa incat sa arate cat mai bine in fata consumatorilor. Cei care sunt insa pentru vin, sunt adunati intr-un sac, iar ulterior, zdrobiti.”

“De la ora sapte avem 400 de litri. Mai aducem, il umplem si vine cel de 500.”

Pe Andrei Boico l-am gasit in curtea casei, invartind de zor la zdrobitorul de struguri. Mirosul de bobite proaspat pisate a cuprins ulita barbatului din Ialoveni. 

“-Prima gustare cand se face? -Prima imediat, cum se face acru, dar de Anul Nou cred, cand e asezat bine.”

Inainte sa se apuce de treaba, gospodarul si-a pregatit butoaiele din lemn. Le-a spalat bine, le-a oparit cu apa fierbinte cu frunze de nuc si le-a batut cepul. Arta de a impleti aromele in vin Andrei a invatat-o de la bunicul sau si tot de la el a mostenit si cele 19 randuri de vita-de-vie.

Iar pe vecinul de teren a lui Andrei l-am gasit la cules struguri cu intreaga familie. Ion Pavalache are ajutoare din doua generatii, copiii si nepotii.

-”Vedeti ce struguri frumosi avem...”

Isi respecta munca de un sezon, asa ca isi aseaza cu mare grija strugurii in lada. De cules se pregatesc si sotii Birca. Desi ajunsi la varsta de pesionare, cei doi nu se pot lasa de vita-de-vie. O cultiva cu aceeasi dragoste ca acum 15 ani, cand au sadit prima tufa. 

“Rupem frunzele ca sa ne vina mai usor la cules, totodata se mai si coace.”

-”In doi, nu avem cu cine, copii sunt dusi peste hotare. Pe unde ne descurcam, pe unde asa, lucrul merge.”

Strugurii ii vor pune in frigider, in speranta ca la iarna vor lua un pret mai bun. Au insa un singur regret.

-”E multa vie, nu sunt piete de desfacere. Tot anul muncim, multe cheltuieli, dar cand dai sa vinzi.”

In urmatoarele zile, meteorologii prognozeaza ingheturi, asa ca strugurii ar putea avea de suferit.