Elevi din 17 tari, care stiu totul despre formule si ecuatii, se afla in aceste zile la Chisinau. Tara noastra gazduieste Olimpiada Balcanica la Matematica, iar pentru unii a fost o buna ocazie de a vedea Moldova. Sambata, cei mai buni vor fi premiati.

Publicat:01.05.2019, 18:59

Sala Filarmonicii a gazduit evenimentul de deschidere a Olimpiadei Balcanice la Matematica. Ianis si cei cinci colegi de echipa vin din Cipru. Baietii spun ca Olimpida i-a adus in Moldova, tara pe care nici nu se gandeau ca o vor vizita vreodata. 

„Nu am fost pana acum in Moldova, asa ca sunt fericit ca vizitez o tara in care nu am avut sansa sa merg. 

-Ce stii despre Moldova? 

-Stiu ca este langa Ucraina, mai multe cred ca voi invata incepand de azi.”

Si concurentii Albaniei nu cunosc prea multe despre istoria Moldovei, stiu insa cateva cuvinte in limba romana.

„Da.”

„Multumesc.”

La deschidere, olimpicii au facut cunostinta cu melodiile si dansurile traditionale, despre care spun ca sunt frumoase.

„Sunt impresionante, imi plac.”

La Olimpiada Balcanica la Matematica fetele sunt o raritate, aceasta echipa insa are tocmai doua. Tinerele sustin ca se pregatesc zilnic, de ani buni.

„Fetele in tara noastra sunt interesate de matematica. Participam la Olimpiada doar pentru fete, ne stimuleaza sa participam mai mult si sa invatam.”

„Ma pregatesc de cand am 12 ani, in fiecare zi.”

Pentru ca Moldova este tara gazda, avem privilegiu sa participam cu doua echipe in loc de una. Daniel de la Liceul „Orizont” din Durlesti spune ca acasa presiunea si responsabilitatea se dubleaza.

„Singura diferenta este ca stai acasa si e comod. Anul trecut m-am trezit la patru dimineata ca sa merg in alta tara. Se poate intampla ca a doua zi e concurs si e obositor.”

Este a treia oara cand tara noastra organizeaza o Olimpiada Balcanica. 

Anatolie TOPALA, PRESEDINTELE COMITETULUI DE ORGANIZARE: „Tara gazda isi asuma chetuielile pentru cazare, alimentare. - Care este bugetul? - Trebuie sa fac o estimare, nu este un buget foarte mare. In 2017 Olimpiada Balcanica la Informatica bugetul nu a fost mare. - De ordinul? - Doua, trei sute de mii de lei.”

Competitia va avea loc in urmatoarele doua zile, la un liceu din capitala, iar festivitatea de premiere va fi sambata. In total, elevi din saptesprezece tari precum Arabia Saudita, Grecia, Marea Britanie, Serbia sau Turcia isi dau intalnire la cea de-a 36-a editie a concursului international.