In plin sezon estival, ducem lipsa de salvamari. Din cauza salariilor mici, la toate statiile de salvare din tara sunt de doua ori mai putini angajati decat ar fi nevoie, iar astfel in situatiile de risc se intervine mai greu. Potrivit pompierilor, de la inceputul acestei luni, opt oameni s-au inecat in lacurile din capitala. Autoritatile de la primarie spun ca incearca sa gaseasca solutii la aceasta problema.

Publicat:30.06.2019, 16:54

Avertismentul a fost facut dupa ce trei tineri se pregateau sa sara in apa lacului din parcul Valea Morilor, intr-o zona unde scaldatul este interzis. In asemenea situatii, salvamarii intervin.

Dumitru DAVGANIUC, SALVAMAR: „Acolo este un semn - scaldatul este interzis, dar oamenii se duc acolo unde vor ei, este si un sant si deja sunt 7 metri adancime.”  

Salvamarii spun ca unii oameni se incumeta sa se scalde in locuri interzise in timpul noptii, fiind bauti.

Daniela FOCSA, REPORTER PRO TV: „Doar de la inceput verii in lacurile din capitala s-au inecat opt persoane. Cu o saptamana in urma, aici la Valea Morilor, un barbat de 35 de ani s-a aruncat in apa in stare de ebrietate, iar dupa ce l-au gasit salvatorii, nu l-au mai putut readuce la viata.” 

Grav este ca toate statiile de salvare din tara duc lipsa de angajati. La cea din parcul Valea Morilor, de exemplu, este nevoie de 20 de salvamari, insa acolo muncesc doar 13. Iar asta inseamna ca in situatii de risc, se intervine mai greu.

Ceglei STANISLAV, SEFUL STATIEI DE SALVARE DE LA VALEA MORILOR: „Noi deja avem doar un scafandru zilnic, in cazuri grave un scafandru nu poate sa faca fata. Cand cautam sinistratul nu-l gasim intr-un minut, sunt cazuri in care cautam cate o ora si atunci trebuie si alt scafandru.”

Roman IVAN, MEDIC LA STATIA DE SALVARE DE LA VALEA MORILOR: „- La dispozitia salvatorilor sau a persoanelor care acorda ajutor sunt nu mai mult de sase minute pentru a-l readuce la viata si daca salvamari sunt putini, sansele la viata se reduc? - Asa este.”

Salvamarii muncesc peste o zi cu un salariu de putin peste o mie de lei. Asa ca multi dintre angajati sunt pensionari.

Boris GAILEANU, SALVAMAR: „Daca am pensie si bani acestia.”

Destul de des au loc certuri si batai pe malurile lacurilor, iar angajatii de la statiile de salvare nu reusesc sa le faca fata.

Ceglei STANISLAV, SEFUL STATIEI DE SALVARE DE LA VALEA MORILOR: „Imprejur doar gherete cu bere, toate conditiile.”

Serghei CARP, SEFUL INTREPRINDERII „SPATII VERZI”: „Cu un bici si pe spate.”

Autoritatile de la primarie recunosc ca situatia este grava, iar seful de la Spatii Verzi spune ca ar trebui sa fie creata o intreprindere municipala care sa gestioneze statiile de salvare, iar salvatorilor ar trebui sa le fie majorate salariile.

Serghei CARP, SEFUL INTREPRINDERII „PATII VERZI”: „Vom propune la CMC.” 

Potrivit Serviciului Situatii Exceptionale, in tara noastra sunt 19 statii de salvare in preajma bazinelor acvatice, 10 dintre care se afla la Chisinau.