La o gradinita din capitala copiii fac amiaza… afara. Nu pentru ca nu ar avea paturi in institutie, ci pentru ca somnul in aer liber este mai odihnitor si mai sanatos. Dupa trezire, micutii fac gimnastica in sanul naturii si terapie pentru talpi.

Publicat:25.07.2019, 21:40

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: „Somnul de la ora 13, alteori un chin, a devenit o adevarata placere pentru acesti copii. Astfel ca sub un pavilion, pe un pat improvizat dintr-o saltea, copiii dorm la amiaza.” „Este mult aer.”

„Este bine, imi place sa dorm, este aer, sunt pasari, ciripesc.”

„- Cand iti spune educatoarea ca azi dormim afara, tu cum reactionezi? - Bine!!”

Picii care frecventeaza gradinita de stat cu numarul 98 din capitala, schimba dormitorul pe cerul liber doar cand temepratura de afara depaseste 28 de garde.

Elena CHIFORISIN, DIRECTOAREA GRADINITEI NR. 98: „Prima data cand am implementat si le-am spus ca o sa dormim afara au fost super fericiti. Nu atingeau pamantul de fericire.”

Pregatirile incep cu cateva ore inainte, cand educatorii aranjeaza patul fiecarui copil. Mai apoi de la ora 13 si pana la 15 ii vegheaza.

„Somnul de zi afara este mai linistit, mai odihnitor, copiii se trezesc cu o atentie mai buna.”

Unora somnul le-a fost atat de dulce incat cu greu au fost in stare sa deschida ochii, asa ca trezirea a devenit o adevarata provocare.

„Trezirea, nu vezi ca plecam. Bogdan! Doarme, nu vrea sa se trezeasca. Stanislav, scoala-te.”

Dupa mai multe insistente, Bogdan s-a ridicat din pat si ne-a spus ca o ora in plus de somn ar fi fost binevenita.

„- Ai visat ceva frumos? - Da, eram la mare in Bulgaria. Era bine, tobogan.”

„- Si dupa somn? - Facem gimnastica, foarfeca, bicicleta.”

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: „Dupa trezire, copiii trec prin aceste vase umplute cu diferite pietre si chiar niste crengute, nasturi si dopuri de la sticle. Mai apoi merg spre gradinite, prin iarba verde si descult.” „Calcam prin pietre. Bine.”

„Aceasta este cararusa sanatatii. Mersul descult ajuta pentru o circulatie”

„- Vedem ca si educatoarele sunt implicate, cum este? - Foarte bine.”

„Masaj super.”

Dupa ce alearga prin iarba verde, picii isi clatesc picioarele la baie. Directoarea gradinitei spune ca s-a inspirat de la institutiile de invatamant din Finlanda si Grecia, cu care gradinita are incheiate parteneriate.

Elena CHIFORISIN, DIRECTOAREA GRADINITEI NR. 98: „Parintii au salutat propunerea. Parintii din grupele mai mici au venit cu solicitari ca vor si ei.” 

Potrivit medicilor somnul in aer liber este mai odihnitor, iar exercitiile si joaca afara elibereaza endorfine in sange. Astfel se elimina stresul si apare sentimentul de eliberare.