Mai bine de 20 de ani este inconjurata de zeci de copii, pe care, in afara de ecuatii si poezii, ii invata sa fie buni si prietenosi. Vorbim despre Tamara Martinici, invatatoare la un liceu din Colonita. Pentru munca depusa de-a lungul anilor, a fost desemnata cea mai buna diriginta din Chisinau, din acest an.

Publicat:24.05.2019, 23:03

Cu o multime de fete zambitoare. Asa este intalnita la scoala, in fiecare dimineata, Tamara Martinici. Este diriginta a 20 de elevi, din clasa a doua, la liceul Gheorghe Ghimpu, din Colonita. Invatatoarea spune ca demult a renuntat la lectiile obisnuite. Pentru ca sunt mici si neastamparati, cea mai buna metoda de a invata copiii este...jocul.

Tamara MARTINICI, INVATATOARE: “In cadrul orelor optez pentru activitati dinamice. Practic orice lectie incepe cu o activitate de energizare, de grup I unde copiii se aseaza in cerc, dupa care se purcede la desfasurarea lectiei propriu-zise.

In afara de cifre si litere, povesteste invatatoarea, elevii trebuie sa stie cum sa fie prietenosi si intelegatori. Pentru asta a creat impreuna cu picii un semafor...emotional.

“Verde-starea de bine. Mai mult avem verde. Rosu cand nu e bine - cand avem vreun conflict, dar rar se intampla.”

Invatarea prin joc este pe placul elevilor. Mihaela, de exemplu, asteapta cu nerabdare fiecare activitate.

Mihaela, ELEVA: “Ne place foarte mult pentru ca invatam cum sa ne protejam de dezastre. Vineri am aflat ca in tara vecina sunt cutremure si am facut un exercitiu sa stim cum sa ne comportam.”

“In timpul lectiilor invatam ceva nou. “

Jocurile si discutiile cu elevii ii amintesc de copilarie, spune Tamara Martinici. Tatal ei a fost profesor, iar toti cei 5 frati si surori tot au imbratisat aceasta meserie. In pofida salariului mic, spune ca nu si-ar schimba locul de munca nici pentru o zi. Ceea ce conteaza este afectiunea copiilor fata de ea, spune femeia, iar titlul de “Cea mai buna diriginta din Chisinau” a venit ca o confirmare ca si-a ales bine profesia.

La concursul “Diriginte, drag parinte” au participat 20 de profesori, din diferite institutii de invatamant. Evenimetul se afla la cea de-a unsprezecea editie.