O femeie din Ungheni, fosta pacienta a Spitalului Clinic din Balti, a reusit sa aduca institutiei in cauza un ajutor umanitar in valoare de peste 150 mii de euro din partea poporului francez. Valentina Bancu a suportat in 2014 o interventie chirurgicala in spitalul din Balti. Vazand ca Sectia neurochirurgie in care fusese internata, duce lipsa de paturi comode, cat si alte facilitati necesare, a solicitat un mic ajutor din partea presedintelui Asociatiei Obstesti ,,Degetel”.

Publicat:09.07.2019, 09:16

,,Am observat mai multe probleme. Am nimerit pe un pat, care nu era atat de comod. Si am hotarat cu domnul Deliu sa organizam un mic ajutor. Am ajuns la Ungheni dupa operatie, i-am propus domnului Philippe Chaudie. Au fost cateva probleme din 2014 pana in 2019, dar totusi am reusit.” , a spus Valentina Bancu, brocher la AO,,Degetel”.

Incepand cu anul 2003, in Republica Moldova au fost aduse 28 de camioane cu diverse ajutoare umanitare, dintre care mai mult de jumatate au ajuns la Ungheni. Camionul sosit la Balti este al 29-lea la numar. Acesta contine bunuri de circa 12 mii kg.

,,Este o solidaritate a poporului francez care au stocat aceste bunuri si prin intermedicul Asociatiei Obstesti „Degetel” au ajuns aici, in Moldova. Suntem aici, dar speram sa nu fie primul camion. Scopul nostru este atat sa amelioram situatia pacientilor, cat si sa sustinem personalul medical.”, a mentionat Philippe Chaudier, coordonator umanitar la AO ,,Degetel”.

Spitalul Clinic Balti a beneficiat de cate un echipament pentru cabinetele de pneumologie, oftalmologie si dentar, mai multe carucioare, paturi de ultima generatie, mese pentru examene medicale, 175 cutii cu produse medicale si multe alte bunuri.

,,Aceste bunuri vor imbunatati semnificativ starea tehnico-materiala a institutiei. Este vorba de sectii, precum: chirurgia, pulmonologia si traumatologia. Bunurile care sunt primite sunt cu titlul gratuit, ele vor fi repartizate in sectiile mentionate anterior, probabil si in alte sectii.” , a spus Valeriu Bilici, Seful Oficiului Juridic al Spitalului Clinic Balti.

Potrivit lui Valeriu Bilici, in aceasta perioada de tranzitie a institutiei de la statutul municipal la cel republican, acest ajutor umanitar venit din Franta va sustine semnificativ spitalul clinic atat pe plan material, cat si medical.

Sursa: