Rugina si mizerie, mobilier uzat si apa pe jos din cauza sistemului de canalizare iesit din functiune. Asa arata cantina in care elevii de la liceul Doina si Ion Aldea-Teodorovici iau masa. Directoarea scolii spune ca reparatie nu s-a facut acolo de 50 de ani si ca din lipsa de bani, s-ar putea ca situatia sa ramana neschimbata.

Publicat:15.05.2019, 19:23

Cantina liceului a fost deschisa inca acum 50 de ani, iar de atunci nu s-a facut reparatie capitala, din lipsa de bani. Angajatii spun ca le vine greu sa lucreze. Masina de spalat vase este veche, iar sistemul de canalizare – defectat.

„Imaginaziti-va avem cate o mie de farfurii pe zi. Toata ziua, stam asa aplecati. E greu. Uitati-va ce e jos, numai apa.”

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV: „Aceste chiuvete sunt vechi si pline de rugina. Muncitorii spun ca nu au mai fost schimbate din anul 1971, atunci cand s-a deschis cantina. Acum ele abia se tin si se pot prabusi in orice moment.”

Vechi de ani de zile sunt cuptoarele, dar si si cazanele in care, zilnic, bucatarii pregatesc mancare pentru elevi. 

„Avem nevoie de rola, e foarte veche, plita. Ia mai mult timp si energie, ele sunt tare vechi, intelegeti.”

Cei din administratie dau din umeri si spun ca bugetul de care dispune institutia este insuficient pentru reparatia cantinei, asa ca au cerut ajutorul primariei. 

Iurie DONTU, DIRECTORUL LICEULUI DOINA SI ION ALDEA TEODOROVICI: „Am facut o evaluare estimativa a reparatiei capitale si cu aproximatie s-a ajuns la doua milioane si jumatate. Aici e vorba despre reparatia tavanului, peretilor, retea electrica, canalizare si tot inventarul din bucatarie.”

Potrivit functionarilor de la Directia Generala Educatie, Tineret si Sport institutia a trecut la autogestiune financiara si nu poate primi ajutor. Totusi, responsabilii au inaintat un demers in acest sens catre consiliul municipal.

Valeriu MARZA, SEF-ADJUNCT LA DIRECTIA GENERALA EDUCATIE, TINERET SI SPORT: „Insitutia data s-a adresat la noi, pentru a face un demers catre consiliul municipal Chisinau, doua luni in urma. Directia a investigat care sunt cheltuielile si a facut demers pentru consililul municipal. La ultima rectificare de buget vom vedea rezultatul.”

Peste o mie de elevi frecventeaza liceul „Doina si Ion Aldea Teodorovici” din capitala.