Satui de drumul plin de gropi care duce in sat, localnicii din Puhaceni, Anenii Noi au protestat astazi. Ambulanta si pompierii ajung cu intarziere, iar masinile oamenilor stau mai mereu in service-uri pentru reparatii. Acestia cred ca principala problema sunt zecile de camioane de la carierele din apropiere care circula pe drum incarcate cu piatra si nisip.

Publicat:22.07.2019, 20:13

„Solicitam implicarea pentru a interveni de urgenta…”

In coloana, zeci de masini au strabatut cei aproximativ cinci km de drum stricat, in semn de protest.

„- Noi mergem spre Chisinau peste dealuri. - E mai comod? - Peste deal este mai practicabil decat drumul national. E situatie iesida din comun.”

Oamenii sustin ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza camioanelor, care au drum la cele zece cariere din regiune.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: „Cand temperatura de afara depaseste 30 de grade, camioanele cu nisip sau piatra, care depasesc 20t, plamadesc asfaltul ca pe aluat. Astfel ca pe langa gropile care stau una-n alta, drumul este brazdat de astfel de valuri, lasate de rotile masinilor de mare tonaj.”

„Drumurile au fost supra reincarcate, cu 30-40 de tone, care nu a fost proiectat pentru asa sarcini.”

Chiar daca la intrarea in localitate este instalat un indicator care le interzice vehiculeleor cu o greutatea mai mare de 20 de tone sa circule pe acolo timp de canicula, regula nu ar fi respectata. 

„S-au pus posturi de politie in Speia si nu erau amendate masinile mari, dar tot mici, puneau radarul.”

„- De ce nu opriti camioanele? - Eu sunt seful andjunct al inspectoratului de politie din Anenii Noi si avem o competenta. Avem o alta institutie INP, trebuie sa avem o intrevedere si sa vedem cine are responsabilitatea de a regla. - Ce se intampla cand trece de 30 de grade? - Se amendeaza. - Oamenii spun altceva. - Informati-va.”

Vasile Birca merge la Chisinau de patru ori pe saptamana, unde merge sa-si vanda legumele. Spune ca reparatia masinii bate rau la buzunar.

„Faci amortizatia, costa patru mii, intr-o luna se termina.”

De pierdut au si alti agenti economici. O uscatorie de fructe si-a sistat activitatea, deoarece oamenii refuza sa bata drumul avariat. Greu ajunge si ambulanta sau pompierii, spun localnicii.

„- Au dat focul la casa, pana au venit casa a ars complet. - Veneau in sat masini si colectau legume, acum cu drumul refuza sa vina in sat.”

Avocatul detinatorilor carierelor, sustine ca acestia sunt gata sa contribuie financiar pentru reparatia segmentului de cinci km.

Locuitorii din regiune au protestat impotriva calitatii proaste a drumului si anul trecut, dar si in 2014. 

„Domnul Jizdan promitea in campanie ca va fi reparat drumul de la Cheu la Corjova si drumul Speia-Puhaceni. Venea noaptea la primarie, doua cuvinte si pleca. Toate sunt promisiuni. - Dl Pavel Filip, sa va fie rusine de ce ati promis si nu ati facut.”

Deputata PPDA, Inga Grigoriu, aflata intr-o vizita de lucru in raion, a dat asigurari ca va analiza problema oamenilor. Contactati de PRO TV, reprezentantii de la Ministerul Economiei nu au venit cu o reactie la acest subiect.