Un grup de parinti si activisti cer Ministerului Sanatatii sa renunte la proiectul care prevede introducerea obligatorie a vaccinului contra cancerului de col uterin. Acestia sunt de nemultumiti de faptul ca in timp ce unele state din Europa au renuntat la acest fel de imunizare, din cauza consecintelor negative, autoritatile de la noi, intentioneaza sa o adopte.

Publicat:30.07.2019, 15:40

Elena BITCA, REPREZENTANTA MISCARII JURISTILOR ORTODOCSI DIN MOLDOVA: „Cerem Ministerului Sanatatii sa abandoneze proiectul Hotararii de Guvern. Sa revenim la situatia potrivit careia vaccina Gardasil sa nu fie obligatorie. Sa fie o oportunitate si nu o obligativitate.”

In acest sens, grupul a transmis astazi o adresare catre Ministerul Sanatatii si Guvern, la care a anexat si o petitie cu semnaturi.

Mihai Silviu CHIRILA, MEMBRU AL MISCARII JURISTILOR ORTODOCSI DIN MOLDOVA: „Exista patru tulpini pe care le previne, dar mai are alte cateva sute care nu sunt acoperite. Rata cea mai pare de preventie este de 44%, nu cum a propus guvernul de 77%. O cifra destul de nerealista.”

La urmatoarele sedinte, guvernul urmeaza sa analizeze modificarea Programului national de imunizare pentru 2016-2020. Astfel se propune ca pe lista vaccinurilor obligatorii sa sa fie introdus si vaccinul impotriva cancerului de col uterin, care se administreaza fetitelor mai mari de 10 ani. Proiectul este supus dezbaterilor publice. 

Statistica arata ca in Republica Moldova, in fiecare zi o femeie este dignosticata cu cancer de col uterin, iar o data la doua zile una moare.