39 de observatori OSCE vor fi cu ochii in patru in ziua alegerilor parlamentare. 11 dintre ei vor monitoriza scrutinul in circumscriptiile din capitala, iar alti 28 vor merge in circumscriptiile din tara. Totodata, misiunea va publica rapoarte intermediare, de care Iurie Ciocan de la CEC spunea ca n-ar trebui sa apara pana la alegeri. In acest an, OSCE a delegat mai multi observatori decat in alti ani.
Matyas EORSI, SEFUL MISIUNII DE OBSERVARE AL OSCE: “Vreau sa mentionez ca numarul de observatori pe termen lung este mai mare decat a fost solicitat initial, ceea ce demonstreaza interesul sporit al statelor membre OSCE pentru aceste alegeri.“
Seful misiunii spune ca cei 39 de observatori vor monitoriza inregistrarea candidatilor in cursa electorala, activitatile de campanie ale partidelor, dar si ceea ce vor face CEC-ul, consiliile de circumscriptie si guvernul.
Concluziile vor fi publicate intr-un raport pe care il vor prezenta cu 2 saptamani inainte de alegeri. Cei de la OSCE urmeaza sa discute cu autoritatile noastre despre cererea lui Iurie Ciocan de la CEC de a nu publica astfel de rapoarte pana la scrutin.
Matyas EORSI, SEFUL MISIUNII DE OBSERVARE AL OSCE : “Vom lua in consideratie aceasta intrebare si vom verifica ce prevede legislatia in vigoare la acest capitol, si, evident, ne vom expune opinia. Parerea mea personala este ca in alegeri este foarte importanta transparenta.”
Pana acum, Comisia Electorala Centrala a acreditat pentru alegerile din 24 februarie, 76 de observatori internationali si 219 nationali, cei mai multi dintre ei fiind de la Promolex.