Google+

Alegerile la Chisinau si Balti vor avea loc pe 20 mai. CEC a respins cererea de a inregistra grupul de initiativa pentru organizarea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt - VIDEO

Alegerile la Chisinau si Balti vor avea loc pe 20 mai. CEC a respins cererea de a inregistra grupul de initiativa pentru organizarea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt - VIDEO
Embed:

Alegerile la Chisinau si Balti vor avea loc pe 20 mai, a decis astazi Comisia Electorala Centrala. Totodata, CEC a refuzat sa inregistreze grupul de initiativa pentru organizarea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt. In timp ce aveau loc dezbaterile, in fata institutiei zeci de oameni protestau.

 

Astfel, pe 20 mai locuitorii capitalei vor merge la vot. Desi decizia a fost luata unanim de toti membrii Comisiei Electorale Centrale, sedinta a fost marcata de discutii aprinse, avand in vedere ca CEC se intruneste o data la doua saptamani, in zilele de marti.  

 

Vladimir SERBAN, MEMBRU CEC: “- Ce caracter are sedinta noastra de astazi? De ce ne-am intalnit luni? “

 

 Alina RUSSU, PRESEDINTE CEC: “- Noi respectam si prevederile codului electoral, care stabilesc care este termenul de examinare a unei cereri depuse de grupul de initiativa." 

 

 Vladimir SERBAN, MEMBRU CEC: "- Nu vad un temei legal de a nu vota. In mass media si in societate insa se discuta. Va izbuti noul primar sa insuseasca denumirile “Exdrupo”, de exemplu?“

 

Deocamdata pentru fotoliul de primar al capitalei si-a anuntat candidatura Andrei Nastase, iar ulterior Vlad Plahotniuc a declarat ca PD-ul va sustine candidatul propus de catre partidele de dreapta. Astazi, si PSRM a anuntat ca va inainta o persoana pentru sefia Chisinaului, insa numele il va face public abia duminica. Tot pe 20 mai, la Balti vor fi organizate alegeri locale, dupa ce in februarie Renato Usatii si-a dat demisia. 

 

Totodata, la sedinta de astazi Comisia Electorala Centrala a respins, pentru a doua oara, cererea de a inregistra grupul de initiativa privind organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt de vot. Motivul - autorii documentului ar fi omis mai multe nereguli. 

 

Spiritele s-au incins nu doar la sedinta CEC, dar si afara. In fata institutiei au protestat zeci de oameni, fiind nemultumiti ca nu au fost lasati sa intre in cladire.

 

"Au spus ca nu sunt locuri libere.“

 

 Unii membrii ai comisiei au gasit o explicatie pentru lipsa locurilor libere in sala... 

 

Vladimir SERBAN, MEMBRU CEC:Cu ce ocazie lucratorii aparatului care niciodata nu participau la sedinta se afla acum in sala? Pentru ce a ocupa locurile? Ei nu se simt incomodati?"

 

 Dar si pentru numarul mare de politisti mobilizati astazi la CEC.

 

Vladimir SERBAN, MEMBRU CEC:  “Ne afla sub un pericol? Este alerta de bomba, de actiuni teroriste? “ 

 

 Alina RUSSU, PRESEDINTE CEC:  “Eu nu am vazut o mobilizare de forta.“

 

 Politistii ne-au spus ca usa ar fi fost blocata de protestatari, care nu lasau pe nimeni sa intre si sa iasa din institutie. Manifestantii insa au avut o alta versiune.

 

Pentru ca nu au mai fost lasati sa intre, oamenii au chemat politistul de sector si au scris o plangere. Tot pe data de 20 mai, in cinci localitati din tara se vor desfasura alegeri locale.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn