Astazi s-a dat start admiterii in colegii si chiar din prima zi comisiile au avut de lucru. Desi afirma ca si-au ales specialitatea dupa bunul plac, majoritatea recunosc ca nu au ramas in liceu pentru ca s-au speriat de bacalaureatul din acest an.
Absolventii de gimnazii care spun ca le place tehnica au venit sa depuna actele la Colegiul de Transport.
”As vrea sa devin mecanic, asta-i profesia care ne-am ales-o, poate s-a primi, imi place cu masinile sa merg, sa le fac, sa ma bag in ele, sa duc marfa undeva, tot ii un lucru placut”.
”Îmi place tehnica si cred ca în tara noastra e foarte dezvoltat acest domeniu, pentru ca sunt foarte multe masini, inclusiv de import. Evident, cineva trebuie sa le repare.”
”Cum trece pasagerii si marfurile peste tara”.
E o meserie barbateasca, spun baietii. Cu toate acestea, am gasit si o fata printre candidati. Ana vrea sa devina.
”Inginer auto, imi place tema legata de masini, am o pasiune fata de masini, sa repar, sa stiu toata structura lor”.
”Ii place mecanica, ii plac masinile, ii place viteza si cred c-o sa reuseasca, sunt la volan de 13 ani si nu vad nicio deosebire dintre femei si barbati”.
Cand insa a auzit ca la Colegiul de Transport invata mai multi baieti, fata a decis sa-si ia ragaz cateva zile ca sa se mai gandeasca.
”Pentru domnisoare la noi asta e specialitatea: organizarea traficului de management si pasageri, conventiile internationale, cu atat mai mult cu cat RM a semnat convetia de aderare la UE”.
”Voi veni peste cateva zile, sunt foarte multi baieti, barbati, sa am sustinere de la prietene, prea multi nu e bine”.
Boris RUSU, DIRECTOR COLEGIUL DE TRANSPORT: ”degeaba s-a speriat, de regula fetele invata mai bine ca baietii, avem multe cercuri culturale, ansamblul folcloric haiducii, bastina, unde canta danseaza, pe un baiat de a-l impune sa danseze e mai greu".
Nici colegiul de informatica nu a dus lipsa de candidati chiar din prima zi a admiterii. De dimineata aici era deja coada.
”Calculatoarele, lucrez mult cu calculatoarele, internetul, site-uri".
”O sa fac programe, o sa descopar lucruri noi multe si o sa acumulez foarte multe cunostinte”.
Vitalie ZAVADSCHI, DIRECTOR COLEGIUL DE INFORMATICA: ”Noi si anul trecut in prima zi am avut multi, asta-i modalitatea de gandi a oamenilor: daca vin in prima zi o sa fie inmatriculati”.
Absolventii de clasa a noua spun ca nu raman sa-si continue studiile in liceu de frica bacalaureatului.
”Exista asa o chestie cum este bacalaureatul. Îmi este putin frica sa dau bacalaureatul, pentru ca anul acesta si anul trecut multi au picat, multi au copiat”.
”E mai greu de dat bacul, am vazut anul acesta cum a fost, nu e normal pentru elevi asa ceva”.
Ca in fiecare an, pe elevi i-au insotit parintii, care recunosc: si-ar fi dorit alte profesii pentru copiii lor.
”Eu am vrut educatoare de gradinita, poti sa lucrezi in sat, mama mea mi-a spus: da-i pace, n-o impune, invata binisor, las-o sa se duca cu fetele”.
”I-am propus la sport, la colegiul de educatie fizica si sport, la medicina i-am propus, tot n-o vrut, mi-o spus unde-mi place acolo ma duc, daca nu-mi place, n-o sa invat. Are acasa o motocicleta si in toata ziua o desface si o face la loc”.
”Copiii vor sa faca carte, dar pe urma nu gasesc de lucru, statul nu pre aare nevoie de specialisti, trebuie sa si-i caute”.
Admiterea la colegii se va incheia pe 31 iulie. Pentru a se inscrie, candidatii au nevoie de diploma de absolvire a gimnaziului, certificatul medical si 4 fotografii.
Copiii ai caror parinti au luptat in Afghanistan sau sunt victime ale avariei de la Cernobal, cei care au parinti invalizi sau fac parte din familii numeroase beneficiaza de conditii speciale la admitere.