Si-a inceput afacerea de la o familie de albine prinsa la intamplare, iar acum are zeci de stupi langa casa. Este istoria unui tanar din Talmaza, Stefan Voda care si-a construit o afacere de toata frumusetea dupa ce a beneficiat de un grant european.

Publicat:16.09.2017, 16:46


Ion Rau spune ca si-a dorit mereu sa-si deschida o afacere in satul natal pentru a fi alaturi de familie. Visul sau a inceput sa prinda contur dupa ce a obtinut un grant de aproape 10 mii de euro de la europeni. Din acesti bani apicultorul si-a cumparat o suta de stupi si alte utilaje. Ion Rau sta la prisaca si cate 14 ore pe zi. La sfarsit de vara, efortul e dublu, asta deoarece stupii trebuie pregatiti pentru iarna.

Ion RAU, APICULTOR: “Pentru iernare e albina asta. Mierea a fost extrasa, e un roi slab.” 

 Apicultorul spune ca ar mai avea nevoie de inca 15 mii de euro, ca sa-si dezvolte afacerea si sa exporte mierea.

Ion RAU, APICULTOR: “Pentru dezvoltarea mea ar trebui sa investesc in stupi, depozit sa mai fac vreo prisaca doua de cateva sute de stupi.”

 Alaturi ii este sotia, care spune ca deja are imunitate la intepaturile de albina. 

Veronica RAU,  SOTIA: “Deja frica a disparut.”

 Desi nu este o munca usoara, femeia este multumita ca nu trebuie sa mearga peste hotare ca sa castige un ban. Mai ales ca mierea este un produs, care se vinde destul de bine.

Veronica RAU, APICULTOARE: “E bine langa familie, o afacere in Moldova, sa fii langa familie.”

 Tot ce obtin este suta la suta natural, spun apicultorii. Mierea din satul Talmaza poate fi gasita si in unele piete din capitala. Familia Rau spera ca toata averea zumzaitoare de 170 de familii de albine sa le dubleze veniturile in timpul apropiat.