Rezervele de sange pe care le are Centrul de Transfuzie, atat de necesare pentru vietile oamenilor aflati in spitale, sunt exterm de mici. Responsabilii spun ca avem un minus de 70 la suta si e nevoie ca cel putin 6 mii de persoane sa doneze cat mai curand. Astazi, doctorii au fost la penitenciarul numarul 13, unde mai multi detinuti au donat sange, iar cei care s-au tratat de coronavirus, au donat plasma.

In aceasta dimineata echipa mobila a Centrului de Transfuzie, alcatuita din 7 persoane a venit la penitenciarul nr.13 din capitala pentru a colecta plasma sanguina si sange de la cel putin 50 de doritori.

Alexandru GHERMAN, SEFUL SECTIEI SMAISAH: “Dupa realizarea donarilor pentru anul 2020 suntem la aproximativ 70%, suntem in minus cu 6 mii de donari de sange, ce ar acoperi tot necesarul in producerea componenetelor si preparatelor biomedicale din sange.”

Din cei 50 de donatori, doar 13 s-au tratat de coronavirus si au putut dona plasma.

”M-am infectat la inceputul lui august, aproape o luna m-am tratat. Fara indoiala, imediat, am fost de acord sa donam sange pentru a ajuta oamenii care nu au fost crutati de acest virus ca si noi, dar sufera o forma mai grava."

Detinutul povesteste ca a suferit o forma usoara a bolii. Acesta a pierdut mirosul si gustul. Impreuna cu alti  bolnavi au fost tratati la penitenciarul nr.16. Acest barbat este asteptat acasa de 3 copii, cel mai mic are 7 ani. Exact peste atatia ani va puta iesi si el la libertate.

 “Am fost tratati cu pastile si injectii si izolati total fata de alti detinuti."

Potrivit responsabililor, in perioada pandemiei au fost infectati 18 detinuti si 13 angajati ai penitenciarului nr.13. Ieri s-a stins din viata seful sectiei Resurse Umane, la varsta de 42 de ani.

Tudor BRAGOI, SEFUL SECTIEI LOGISTICA SI ADMINISTRATE, PENITENCIARUL NR. 13: “Detinutii sunt si escortati in cadrul instantelor de judecata, referitor la prelungirea mandatelor de arest, respectiv persista un risc sporit de a se infecta.”  

Unii detinuti au donat pentru prima data sange si sustin ca le era frica cand au aflat ca alti colegi de penitenciar sunt bolnavi.

”Am incercat sa ma protejez, toti sa ne protejam la maxim si am mers inainte. Ne-am protjat cu masti, manusi, dezinfectant.”

Nicolae sustine ca in perioada epidemiei nu si-a vazut familia timp de cateva luni si a avut un mesaj pentru fiica lui.  

“Denisa, tata o sa vina in curand acasa, fiti puternici si o sa trecem peste tot.”

Au donat plasma si colaboratorii penitenciarului nr. 13.  

Tudor BRAGOI, SEFUL SECTIEI LOGISTICA SI ADMINISTRATE, PENITENCIARUL NR. 13: “Eu am donat saptamana trecuta, astazi iar ma implic, iar donez.  Prin aportul pe care il aducem si posibilitatile pe care o avem ne simtim bine.” 

Pe 11 septembrie au donat plasma si sange 64 de detinuti si colaboratori ai penitenciarelor din Balti, Cahul si Chisinau, 23 dintre acesti au donat plasma. Astazi a fost semnat un acord de colaborare intre Centrul National de Transfuzie a sangelui si Administratia Nationala a Penitenciarelor. Acesta va permite  colectarea sangelui in inchisori si presupune implicarea voluntara a detinutilor si angajatilor.