Aproape 5 mii de copii din tara nu sunt vaccinati impotriva rujeolei, majoritatea - pentru ca parintii au refuzat imunizarea. Un ordin al Ministerului Educatiei prevede ca acesti micuti nu sunt admisi in institutiile de invatamant. Exceptie fac doar cei care au contraindicatii sa primeasca vaccinul.

Publicat:13.09.2018, 12:42

Mihaela MOCANU, MAMA: “Cand fetita avea doua luni i-am pus vaccinul si atunci i s-a ridicat febra. A avut o criza, avea isterie.“ 

 Dupa acest caz, Mihaela Mocanu si sotul sau, care locuiesc la Cahul au refuzat sa-i mai vaccineze pe cei doi copii ai lor. 

Mihaela MOCANU, MAMA: “Am citit pe internet.”

 Femeia spune ca, in lipsa vaccinului, fetita sa nu a fost admisa initial la scoala. Iar educatorii nu l-au primit la gradinita pe al doilea copil al ei.  

Mihaela MOCANU, MAMA: “Ni se cere un certificat, care sa arate ca copilul are contraindicatii. Si noi nu-l avem. Ne-a chemat directoarea la ea in cabinet si ne-a spus ca copiii nevaccinati nu au voie sa mearga la scoala, in baza unui ordin de la minister.“

 Potrivit ultimelor date, in jur de 4900 de copii din tara noastra nu sunt vaccinati impotriva rujeolei. 1500 dintre acestia au contraindicatii, iar ceilalti, aproximativ 3 mii, nu au fost imunizati la cererea parintilor.

O singura persoana care a contractat virusul poate molipsi altele 18, spun medicii. Totodata, responsabilii de la Ministerul Educatiei sustin ca, intr-adevar, exista un ordin, care interzice directorilor institutiilor de invatamant sa admita copiii nevaccinati de rujeola. 

Corina LUNGU, CONSULTANT PRINCIPAL, MINISTERUL EDUCATIEI: “Legea prevede ca copiii neimunizati nu trebuie sa fie primiti la scoala.“

 Medicii sustin ca vaccinurile sunt sigure si eficiente, fiind unica metoda de prevenire a imbolnavirii cu rujeola. Pana acum, 281 de copii din Moldova au contractat virusul. Cei mai multi suntt din Ceadir-Lunga, iar recent un copil de 10 ani de la Stauceni s-a imbolnavit. Rujeola se raspandeste rapid si poate duce la complicatii grave, cum ar fi encefalita sau chiar deces.