Au iesit cu cartile in"¦ strada. Zeci de angajati ai Bibliotecii Nationale, dar si tineri pasionati de lectura au marcat astfel Ziua Mondiala a Cititului cu Voce Tare. Au citit versuri sau proza pentru a incuraja pe tineri sa mai treaca pe la biblioteca.

Publicat:01.02.2018, 14:31

Angajatii Bibliotecii Nationale au lasat linistea in interior si au iesit in fata caldirii unde au citit cu voce tare. Au citit versuri, dar si proza.

“Am citit despre relatiile UE cu Republica Moldova.”

Natalia GHETU, REPORTER PRO TV:Odata cu aparitia internetului, tot mai putini cititori calca pragul bibliotecilor. In aceasta sala de lectura mai toate mesele sunt libere, iar cartile asteapta sa fie deschise.”

 20 de mii de vizitatori vin anual la Bilioteca Nationala. Studentii spun ca  va trece ceva timp pana cand toate cartile vor fi disponibile in format electronic.

Tatiana GHEICEANU:Vin cititori din diferite domenii. Masteranzii, doctoranti, studentii calca pragul cand se pregatesc de examene.”

 In timp ce unii isi amintesc cu greu cand au pus ultima data mana pe carte, altii spun ca nu trece o zi fara cateva pagini rasfoite. Iar daca cei mari au citit in strada, la biblioteca Transilvania cei mici au avut parte de o lectura mai putin obisnuita. Actorii de la Teatrul Guguta le-au prezentat povestea “Fata Babei si fata mosneagului”.

Astfel, in fiecare zi de marti si joi spatiile bibliotecilor se vor transforma intr-un loc de lecturat povesti. Copii nu-si puteau lua ochii de la papusi.

“Mie imi place sa citesc, dar si sa aud. E interesant.”

“Mi- placut de fata mosneagului ca era foarte harinica si vreau si sa fiu si eu asa de harnica.”

“Este foarte interesant, deoarece seara cand   citim povestile copii nu inteleg totul, dar cand o sa fie ilustrat o sa intelaga mai bine.” 

 Tatiana Ungureanu spune ca intelege limba romana, dar  se exprima mai greu. Isi doreste ca fiul ei sa o vorbeasca la perfectie, iar cititul povetilor cu voce tare e un prilej bun de a o invata.

Tatiana UNGUREANU: “Noi am inteles. De asta am si venit ca copilul sa invete romana. Asta e foarte bine."

 Actorii cred ca prin lectura cu voce tare le vor trezi curiozitatea copiilor.

Se vor citi in voce, dar si se va va juca povesti din literatura romaneasca, dar si cea clasica. Noi bibliotecarii incercam sa gasim diferite trucuri pentru a atrage copii la lectura pe cei tineri.

Ziua Mondiala a Cititului Impreuna este un eveniment global la care participa milioane de oameni din peste 100 de tari.