Partidul Sor a fost obligat sa dea statului peste doua milioane de lei. Decizia a fost luata de CEC care sustine ca formatiunea a obtinut banii din donatii de la agenti economici, iar acestia ii aveau din fonduri publice. Este o incercare de a pata imaginea partidului, sustine purtatorul de cuvant al lui Ilan Sor. Intre timp, Sor a anuntat ca renunta la fotoliul de primar de Orhei pentru cel de deputat.
Comisia Electorala Centrala a raspuns astfel sesizarii depuse de contracandidatul lui Ilan Sor pe aceeasi circumscriptie, Valeriu Munteanu, care a reclamat ca Partidul Sor ar fi primit ilegal bani de la mai multi agenti economici, in conditiile in care, cei din urma aveau contracte cu statul. Decizia a fost luata astazi, iar formatiunea are 6 luni la dispozitie sa intoarca statului 2 milioane 90 de mii de lei. Totodata, CEC spune ca va sesiza Procuratura Generala in legatura cu informatiile false indicate de Partidul lui Sor.
„Partidul ”SOR” considera inadmisibile astfel de presiuni si califica decizia respectiva nu doar ca un atac la adresa formatiunii politice, dar si o ofensa pentru cei 120 de mii de alegatori, care au votat partidul la scrutinul parlamentar” se arata in nota emisa de Partid.
Membrii Sor spun ca se gandesc sa dea in judecata hotararea. Formatiunea a acces in legislativ cu 7 deputati. Pentru ca a castigat functia de parlamentar, Ilan Sor a demisionat din postul de primar al orasului Orhei. In locul lui, ramane Diana Memet, care a preluat atributiile imediat dupa ce Sor s-a implicat in campania electorala.
Si Marina Tauber a renuntat la mandatul de primar al comunei Jora de Mijloc ca sa devina deputata.
Ilan Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta pentru ca ar fi obtinut ilegal peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii. El se declara nevinovat. Procesul este pe rol la Curtea de Apel Cahul, iar pana acum nenumarate sedinte au fost amanate.