Google+

Autoritatile Republicii Moldova nu reusesc sa-si potriveasca scenariul in cazul profesorilor turci scosi fortat din tara - Rise.md

Autoritatile Republicii Moldova nu reusesc sa-si potriveasca scenariul in cazul profesorilor turci scosi fortat din tara luna trecuta, scrie Rise.md

 

Am pus cap la cap informatii, documente si declaratii si am gasit doua mari neconcordanţe:
*Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu ştie cu precizie ce procedură legală a folosit pentru a-şi justifica operaţiunea antitero. „Staţi un pic, am folosit expulzare sau îndepărtare de pe teritoriul ţării?”.

 

*Nici Olga Poalelungi, şefa Biroului Migraţie şi Azil (BMA), nu ştie când a semnat documentele prin care dascălii au fost transformaţi în terorişti periculoşi. „E mai uşor să aperi un fals decât un adevăr”.


În cazul lor există o singură notă a SIS, întocmită cu două luni înainte de vizita din 17-18 octombrie 2018, la Chişinău, a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.


RISE Moldova face inventarul nepotrivirilor din acest caz.


La o lună de la reîntoarcerea în Turcia în condiţii suspecte a şapte angajaţi ai reţelei de licee private „Orizont”, am reuşit să obţinem un interviu de la Olga Poalelungi, şefa BMA – instituţie care i-a declarat indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova.


După câteva tentative eşuate de a discuta cu şefa BMA, ne-am înscris în audienţă în intervalul de timp rezervat, de regulă, cetăţenilor, şi nu presei, pentru a afla poziţia instituţiei pe care o conduce.


Iată cum răspunde Poalelungi când este rugată să comenteze evenimentele de la începutul lunii trecute: „În data de 6 septembrie au fost declarate indezirabile 18 persoane. Biroul Migraţie şi Azil a primit demersul respectiv (Nota SIS nr.13/1472s din 24.08.2018, cu parafa secret – n.r.) de la autoritatea care răspunde de securitatea statului, a luat deciziile [privind declararea persoanelor indezirabile] şi le-a adus la cunoştinţa persoanelor”.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn