Autoritatile Republicii Moldova nu reusesc sa-si potriveasca scenariul in cazul profesorilor turci scosi fortat din tara luna trecuta, scrie Rise.md

Publicat:16.10.2018, 18:01

Am pus cap la cap informatii, documente si declaratii si am gasit doua mari neconcordante:
*Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) nu stie cu precizie ce procedura legala a folosit pentru a-si justifica operatiunea antitero. „Stati un pic, am folosit expulzare sau îndepartare de pe teritoriul tarii?”.

*Nici Olga Poalelungi, sefa Biroului Migratie si Azil (BMA), nu stie când a semnat documentele prin care dascalii au fost transformati în teroristi periculosi. „E mai usor sa aperi un fals decât un adevar”.


În cazul lor exista o singura nota a SIS, întocmita cu doua luni înainte de vizita din 17-18 octombrie 2018, la Chisinau, a presedintelui turc Recep Tayyip ErdoÄŸan.


RISE Moldova face inventarul nepotrivirilor din acest caz.


La o luna de la reîntoarcerea în Turcia în conditii suspecte a sapte angajati ai retelei de licee private „Orizont”, am reusit sa obtinem un interviu de la Olga Poalelungi, sefa BMA – institutie care i-a declarat indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova.


Dupa câteva tentative esuate de a discuta cu sefa BMA, ne-am înscris în audienta în intervalul de timp rezervat, de regula, cetatenilor, si nu presei, pentru a afla pozitia institutiei pe care o conduce.


Iata cum raspunde Poalelungi când este rugata sa comenteze evenimentele de la începutul lunii trecute: „În data de 6 septembrie au fost declarate indezirabile 18 persoane. Biroul Migratie si Azil a primit demersul respectiv (Nota SIS nr.13/1472s din 24.08.2018, cu parafa secret – n.r.) de la autoritatea care raspunde de securitatea statului, a luat deciziile [privind declararea persoanelor indezirabile] si le-a adus la cunostinta persoanelor”.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD