Google+

Autoritatile trebuie sa achite prejudicii de 6.000 de euro. Republica Moldova a primit inca o condamnare la CtEDO pentru aplicarea masurilor excesive - Bizlaw.md

Guvernul trebuie sa achite prejudicii de 6.000 de euro, dintre care 4.000 de euro este prejudiciu moral in dosarul Cotet vs. Republica Moldova. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CtEDO) s-a pronuntat recent pe marginea dosarului, scrie Bizlaw.md

 

Reclamantul, Iurii Coţeţ, s-a plâns în faţa Curţii invocând că a fost deţinut în arest preventiv aproximativ patru luni în condiţii inadecvate de detenţie. Acesta a fost acuzat că, în urma unei altercaţii, din imprudenţă a vătămat o persoană.

 

Reclamantul a menţionat lipsa unor temeiuri relevante şi suficiente pentru aplicarea arestului, a faptul că instanţele i-ar fi refuzat accesul la materialele conţinute în dosarul penal şi că cererea sa habeas corpus a fost examinată timp de aproximativ trei săptămâni. Într-un final, Iurii Coţeţ a invocat lipsa unui remediu efectiv pentru realizarea drepturilor sale.

 

În data de 15 iunie 2014 a fost iniţiată urmărirea penală în privinţa reclamantului, bănuit în comiterea infracţiunilor prevăzute de articolele 151 alin. (1) şi 287 alin. (1) Cod penal, iar în data de 18 iunie 2014 dosarele penale au fost conexate într-o singură procedură. În aceeaşi zi, acuzatorii a înaintat demers de aplicare a arestului preventiv pe un termen de 30 zile, care a fost admis de instanţă.

 

Ulterior, prima instanţă i-a aplicat reclamantului măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, însă Curtea de Apel Chişinău a casat decizia şi a prelungit măsura de arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Instanţa de apel şi-a motivat decizia prin faptul că reclamantul s-ar fi eschivat de la obligaţia de a se prezenta la instituţia de urmărire penală. În total, termenul de arest preventiv a fost prelungit până în data de 20 noiembrie 2014.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE BIZLAW.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn