Google+

Bancherul din umbra. In aceste momente Curtea Suprema de Justitie examineaza dosarul lui Veaceslav Platon - FOTO/RISE.md

Kiev, Ucraina. 25 iulie 2016, ora opt si jumatate seara. Afaceristul moldovean Veaceslav Platon este pus la pamant si incatusat de catre organele de forta ucrainene. Arestul are loc la doar noua ore dupa ce seful Procuraturii Anticoruptie din Chisinau anuntase ca Platon a fost dat in cautare internationala, fiind invinuit de implicare in „furtul miliardului” - cel mai mare jaf bancar din istoria Republicii Moldova, scrie rise.md

 

Extrădat de ucraineni în condiţii neclare, opt luni mai târziu Platon este găsit vinovat de escrocherie şi spălare de bani şi condamnat la 18 ani de puşcărie. Astăzi, 14 noiembrie, Curtea Supremă de Justiţie urmează să examineze şi ea dosarul care l-a băgat la răcoare pe controversatul bancher.

 

 

 

RISE Moldova a urmărit firul evenimentelor care au derulat de atunci, împletite între timp cu noi dosare penale, a făcut o incursiune în trecutul tenebros al lui Veaceslav Platon şi prezintă portretul celui mai controversat „bancher din umbră”.

 

În timpul arestului din Kiev Platon avea asupra sa un paşaport ucrainean în care figura drept Vyacheslav Kobalev. Kobalev este numele de familie al fostei sale soţii. Acesta susţinea că este cetăţean al Ucrainei de 23 de ani, iar numele şi l-a schimbat încă în 2002.

 

Veaceslav PLATON: Da, probabil unui om de rând îi poate apărea întrebarea de ce în paşaportul moldovenesc e un nume de familie, iar în cel ucrainean – alt nume. Dar eu sunt jurist şi ştiu că acest lucru nu este interzis.

 

Statutul de cetăţean al Ucrainei îi asigura lui Platon liniştea şi îl scăpa de eventuale extrădări. Şi asta pentru că legea supremă din ţara vecină interzice extrădarea propriilor cetăţeni. Însă la scurt timp de la reţinere, Serviciul de Securitate din ţara vecină a anunţat că paşaportul lui Platon e un fals. Astfel, pe 29 august 2016 – peste o lună de la arest, afaceristul moldovean este predat autorităţilor de la Chişinău.

 

 

Platon a făcut afaceri la limita legii de ani buni. Numele său a fost menţionat în mai multe dosare penale în care se arată cum acesta a preluat prin scheme frauduloase mai multe companii, atât din Moldova, cât şi din Rusia şi Ucraina. A ajuns chiar să fie reţinut, dar de fiecare dată a scăpat de puşcărie. Lucru care nu s-a mai întâmplat după arestul din 2016.

 

Reţinut în Ucraina şi adus în faţa magistraţilor din Moldova, sub acuzaţia de implicare în furtul miliardului, Platon a declarat că vinovat de frauda sistemului bancar este, de fapt, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Despre Plahotniuc a vorbit într-o conferinţă de presă şi soţia lui Platon.

 

Yevgenia TULCHEVSKAYA, soţia lui Platon: El a cerut să-i dea jumătate din business, dar soţul meu nu a fost de acord şi din această cauză s-a iscat conflictul.

 

Într-un interviu pentru RISE, Platon afirmă că se cunoaşte cu Plahotniuc din 2005, dar afaceri cu el a început să facă din 2011. E anul în care a cumpărat prin intermediari o parte din afacerile pe care OTIV Prime Holding le deţinea în Moldova, inclusiv peste 27 la sută din acţiunile Victoriabank.

 

OTIV Prime Holding e o companie olandeză conectată la Plahotniuc. În tranzacţia cu Platon firma olandeză a fost reprezentată de Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului şi finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

 

tranzactia-platon-plahotniuc-grafic

 

Într-o plângere penală depusă ulterior de Veaceslav Platon la Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism din România, controversatul bancher a declarat că a preluat afacerile OTIV cu 80 de milioane de dolari americani. Banii proveneau din mai multe credite pe care le-a luat de la Victoriabank şi Moldindconbank prin intermediul unor companii. Detalii, AICI

 

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn