Kiev, Ucraina. 25 iulie 2016, ora opt si jumatate seara. Afaceristul moldovean Veaceslav Platon este pus la pamant si incatusat de catre organele de forta ucrainene. Arestul are loc la doar noua ore dupa ce seful Procuraturii Anticoruptie din Chisinau anuntase ca Platon a fost dat in cautare internationala, fiind invinuit de implicare in " furtul miliardului" - cel mai mare jaf bancar din istoria Republicii Moldova, scrie rise.md

Publicat:14.11.2018, 08:08

Extradat de ucraineni în conditii neclare, opt luni mai târziu Platon este gasit vinovat de escrocherie si spalare de bani si condamnat la 18 ani de puscarie. Astazi, 14 noiembrie, Curtea Suprema de Justitie urmeaza sa examineze si ea dosarul care l-a bagat la racoare pe controversatul bancher.

RISE Moldova a urmarit firul evenimentelor care au derulat de atunci, împletite între timp cu noi dosare penale, a facut o incursiune în trecutul tenebros al lui Veaceslav Platon si prezinta portretul celui mai controversat „bancher din umbra”.

În timpul arestului din Kiev Platon avea asupra sa un pasaport ucrainean în care figura drept Vyacheslav Kobalev. Kobalev este numele de familie al fostei sale sotii. Acesta sustinea ca este cetatean al Ucrainei de 23 de ani, iar numele si l-a schimbat înca în 2002.

Veaceslav PLATON: Da, probabil unui om de rând îi poate aparea întrebarea de ce în pasaportul moldovenesc e un nume de familie, iar în cel ucrainean – alt nume. Dar eu sunt jurist si stiu ca acest lucru nu este interzis.

Statutul de cetatean al Ucrainei îi asigura lui Platon linistea si îl scapa de eventuale extradari. Si asta pentru ca legea suprema din tara vecina interzice extradarea propriilor cetateni. Însa la scurt timp de la retinere, Serviciul de Securitate din tara vecina a anuntat ca pasaportul lui Platon e un fals. Astfel, pe 29 august 2016 – peste o luna de la arest, afaceristul moldovean este predat autoritatilor de la Chisinau.

Platon a facut afaceri la limita legii de ani buni. Numele sau a fost mentionat în mai multe dosare penale în care se arata cum acesta a preluat prin scheme frauduloase mai multe companii, atât din Moldova, cât si din Rusia si Ucraina. A ajuns chiar sa fie retinut, dar de fiecare data a scapat de puscarie. Lucru care nu s-a mai întâmplat dupa arestul din 2016.

Retinut în Ucraina si adus în fata magistratilor din Moldova, sub acuzatia de implicare în furtul miliardului, Platon a declarat ca vinovat de frauda sistemului bancar este, de fapt, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Despre Plahotniuc a vorbit într-o conferinta de presa si sotia lui Platon.

Yevgenia TULCHEVSKAYA, sotia lui Platon: El a cerut sa-i dea jumatate din business, dar sotul meu nu a fost de acord si din aceasta cauza s-a iscat conflictul.

Într-un interviu pentru RISE, Platon afirma ca se cunoaste cu Plahotniuc din 2005, dar afaceri cu el a început sa faca din 2011. E anul în care a cumparat prin intermediari o parte din afacerile pe care OTIV Prime Holding le detinea în Moldova, inclusiv peste 27 la suta din actiunile Victoriabank.

OTIV Prime Holding e o companie olandeza conectata la Plahotniuc. În tranzactia cu Platon firma olandeza a fost reprezentata de Andrian Candu, actualul presedinte al Parlamentului si finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

tranzactia-platon-plahotniuc-grafic

Într-o plângere penala depusa ulterior de Veaceslav Platon la Directia de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism din România, controversatul bancher a declarat ca a preluat afacerile OTIV cu 80 de milioane de dolari americani. Banii proveneau din mai multe credite pe care le-a luat de la Victoriabank si Moldindconbank prin intermediul unor companii. Detalii, AICI

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD