Google+

Banii europeni si americani investiti in peisajele moldovenesti pot crea locuri de poveste. Asa s-a intamplat la Trebujeni, unde trei pensiuni rurale au fost renovate - VIDEO

Banii europeni si americani investiti in peisajele moldovenesti pot crea locuri de poveste. Asa s-a intamplat la Trebujeni, unde trei pensiuni rurale au fost renovate - VIDEO
Embed:

Banii europeni si americani investiti in peisajele moldovenesti pot crea locuri de poveste. Asa s-a intamplat la Trebujeni, un sat din Orhei, unde trei pensiuni rurale au fost renovate cu finantare externa. Asa ca acum turistii care trec pe-acolo pot coace paine pe vatra, sa zdrobeasca strugurii sau sa invete dansurile populare.

 

Pe malul Rautului, in localitatea Trebujeni, familia Benzin a reusit sa-si tranforme gospodaria intr-o pensiune de poveste, unde pot fi cazati pana la 14 oameni. A devenit un punct de atractie pentru turisti, dupa ce proprietarii au renovat casa, aplicand la un proiect finantat de USAID si Guvernul Suediei.

 

Astfel, acum locuinta dispune de un nou sistem de incalzire si are si terasa noua. Totodata oaspetii au la dispozitie biciclete si o barca pentru plimbari pe raul Raut. 

 

Svetlana MATVEEV, BLOGGER: “Turistii au posibilitatea sa descopere locurile din imprejurimi pe bicicleta, astfel economisind timp si savurand aceasta experienta.”

 

De ospitalitatea gazdelor s-au bucurat si finantatorii. Cel mai mult i-a impresionat cuptorul,  pe care-l considera o adevarata bijuterie in curtea casei.  Gospodarii spun ca intampina toti oaspetii cu paine calda.

 

“Totul natural. Doar oaspetii asteptam.”

 

 Oaspetii au putut sa zdrobeasca si struguri, nu din obligatie, ci din placere.

 

“Acesta este proaspat.”

 

“Este pentru prima data cand l-am preparat atat de bun.”

 

Proprietarii se lauda ca nu duc lipsa de turisti.

 

Oxana BENZIN, FIICA PROPRIETAREI: “Cazarea pentru trei ore masa este de 1500 de lei pe zi. Coacerea painii,sarmalelor, vinul. Turisti sunt. De asta si facem investitii ca sa avem si mai multi turisti.”

 

La poalele unei stanci, intr-un loc pitoresc, gasim o alta pensiune de poveste a familiei Buzila. Acestia isi intampina turistii nu doar cu paine si sare, dar si cu muzica populara. Proprietara spune ca s-a scurs multa apa in Raut, pana cand pensiunea a devenit asa cum si-o doreste.  

 

Galina BUZILA, PROPRIETARA: "Cel mai mandru este bunicul Sava, pentru care, la cei 89 de ani, nu este o problema sa le cante turistilor sau sa le povesteasca despre viata de la sat."

 

Sava POSTARESCU: “Cand le-a trebui o sa curate.”

 

Liliana BUZILA, FIICA PROPRIETAREI: “Am scos toate covoarele bunicii de prin dulapuri si le-am asternut.”  

 

Se pot bucura de aer curat si de bucate traditionale si cei care trec pragul pensiunii Lilianei Buzila.

 

Thomas ALVETEG, SECRETAR AL AMBASADEI SUEDIEI IN MOLDOVA: “Cred ca nu am inteles foarte bine toate miscarile, dar e foarte interesant.” 

 

Datorita noului sistem de incalzire pensiunea va avea posibilitatea sa cazeze turisti si iarna, sustine proprietara.

 

Victoria Cazac a venit din stanga Nistrului pentru a vedea pensiunile.

 

Daniel THOMSON, SEFUL DEPARTAMENTULUI CRESTERE ECONOMICA, USAID MOLDOVA: “Sunt fascinat sa fiu aici. Oameni ca mine si alti turisti pot petrece mai mult timp in afara Chisinaului, aflandu-se intr-o pensiune speciala. Moldova este deschisa pentru business.”

 

Lucrarile de reconstructie a celor trei pensiuni au durat aproximativ un an si jumatate si au costat peste 120 de mii de dolari, dintre care 60 de mii de dolari au fost alocati de USAID si guvernul Suediei.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn