Google+

BNM a blocat 20 de actionari ai Moldova-Agroindbank / VIDEO

BNM a blocat 20 de actionari ai Moldova-Agroindbank / VIDEO
Embed:

Banca Nationala anunta ca a blocat 20 de actionari ai MoldovaAgroindbank pentru ca au actionat concertat, adica impreuna. Potrivit BNM, aceste 20 companii au cumparat impreuna 40 la suta din actiunile bancii. Acum acestea nu mai au drept de vot in cadrul adunarii generale a actionarilor si sunt obligate, conform legii, sa-si vanda actiunile in 3 luni.

 

Marin MOLOSAG, VICEGUVERNATOR BNM: ”S-a decis blocarea acestora, din cauza mai multor decizii luate de acestia. Ce fel de decizii? Decizii legate de creditare, legate de consiliul bancii.


De asemenea, BNM anunta ca a retras confirmarea a doi vicepresedinti ai comitetului de conducere a Moldindcombank. Viceguvernatorul BNM n-a vrut sa ne spuna care a fost motivul. MoldovaAgroindbank si Moldindcombank sunt 2 dintre cele 3 banci la care BNM a instituit administrare speciale pentru ca institutiile ar avea probleme. Acum mai bine de o luna BNM a mai blocat 4 actionari la MoldovaAgroindbank.Comunicatul emis de Banca Nationala:

 

"În sedinta din 2 martie 2016, Comitetul Executiv al Băncii Nationale a Moldovei a stabilit că un grup de actionari ai BC „Moldova-Agroindbank” S.A., compus din ÎCS ”Gser Grup” SRL, ”Prodromos Limited”, ”Provix Group” SRL, ”Tush Enterprises” LTD, ”Dresfond Invest Limited”, ”Symbol Wood Limited”, SIA ”Dilnoro Group”, CA ”Alliance Insurance Group” S.A., OOO ”Kомпозит”, ”Multigold Production Limited”, ”Hessond Solution Limited”, ”Setora Limited”, ”Salvia Enterprise” LTD, ”Mattiola Business” LTD, ”Ostryn Business Limited”, ”Azyol Development LTD”, ”Moldasig” S.A., ”Dunlin Invest” LTD, B.C. ”Moldindconbank” S.A., OOO ”Eвробалт”, actionează concertat în raport cu această bancă si au achizitionat anterior o cotă substantială în capitalul social al băncii în mărime cumulativă de 39.58 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Nationale.

 

Actionarii BC „Moldova-Agroindbank” S.A. sus-mentionati vor fi informati în modul stabilit de lege despre incidenta prevederilor art.15 alin.(2) din Legea institutiilor financiare vizînd suspendarea de drept a exercitiului dreptului de vot, al dreptului de convocare si desfăsurare a adunării generale a actionarilor, al dreptului de a introduce chestiuni în ordinea de zi, al dreptului de a propune candidati pentru membrii consiliului băncii, ai organului executiv si ai comisiei de cenzori ale băncii si al dreptului de a primi dividende.

 

Banca Natională va solicita imediat actionarilor nominalizati de a se conforma cu prevederile Legii institutiilor financiare. Acestea stipulează obligativitatea actionarilor de a înstrăina, în termen de 3 luni de la data de 2 martie 2016, actiunile aferente cotei substantiale achizitionate fără permisiunea prealabilă a Băncii Nationale, în capitalul social al BC „Moldova-Agroindbank” S.A.

 

.In aceeasi sedintă, Comitetul Executiv al Băncii Nationale a prescris BC „Moldova-Agroindbank” S.A. ca în termen de 30 zile de la data adoptării hotărîrii sus-mentionate să convoace si să desfăsoare Adunarea Generală Extraordinară a Actionarilor la care să propună spre examinare chestiunile privind a) încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor Consiliului băncii; si b) alegerea unei noi componente a Consiliului BC „MOLDOVA - AGROINDBANK” S.A.

 

De asemenea, pe data de 2 martie 2016, Comitetul Executiv al Băncii Nationale a Moldovei a retras confirmarea a doi administratori (vicepresedinti ai Comitetului de conducere) ai BC „MOLDINDCONBANK” S.A. în conformitate cu art. 38 alin. (1) lit. (e) din Legea institutiilor financiare.Măsurile întreprinse de Banca Natională a Moldovei au menirea să sporească transparenta structurii actionarilor băncilor licentiate, să elimine vulnerabilitătile din sectorul bancar si să contribuie la asigurarea stabilitătii financiare în Republica Moldova.Banca Natională va actiona în continuare în conformitate cu legislatia în vigoare si cu cele mai bune practici internationale în vederea sporirii nivelului de transparentă a structurii actionarilor si asigurării unei administrări prudente si sănătoase a băncilor."


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Financiar
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn