Bugetarii ar putea avea la anul trei minivacante, cu una mai putin decat anul acesta. Ministerul muncii propune weekenduri prelungite in preajma sarbatorilor, pentru ca angajatii din sistemul public sa simta din plin odihna. Propunerea va fi acceptata daca si sindicatele vor fi de acord.

Publicat:31.10.2018, 14:19


Primavara lui 2019 ar putea veni cu doua mini vacante. Pentru ca Pastele cade in duminica de 28 aprilie, iar a doua zi de Pasti este tot zi libera, cei de la Ministerul Muncii vin cu ideea de a-i lasa pe bugetari acasa si marti pe 30 aprilie, de vreme ce miercuri, 1 mai este Ziua Muncii – alt prilej de a sta acasa. Asa ca angajatii la Stat ar putea iesi la munca, joi, abia pe doi mai, pentru ca peste alte doua zile sa marcheze Pastele Blajinilor.

Mai trec trei zile si moldovenii au un nou motiv de sarbatoare - “Ziua Victoriei”, pe 9 mai. Intrucat manifestatia cade intr-o joie, intentia autoritatilor este de a oferi si vineri – 10 mai - zi de odihna, pentru ca weekendul ce vine sa completeze mini vacanta.

Sfarsitul lui august vine cu alte zile libere. Ziua Independentei – 27 august – este marti, asa ca se propune ca luni, pe 26 august, la fel sa li se dea liber bugetarilor, astfel incat penultimul week-end de vara sa fie mai lung decat de obicei.

Zilele nelucrate urmeaza sa fie recuperate pe 13 aprilie, 18 mai si 17 august. Ideea celor de la Ministerul Muncii urmeaza sa treaca toate avizele inainte de a fi aprobata de guvern. Inainte de toate si sindicatele trebuie sa se dea cu parerea. Responsabilii spun ca planuiesc de pe acum aceste date, pentru ca moldovenii sa isi faca din timp planuri de vacanta. In 2018, bugetarii au avut parte de 18 zile libere, stabilite pentru sarbatori publice sau religioase, dintre care 4 au fost recuperate.