Bursele pentru studenti nu vor mai fi repartizate in cadrul facultatii, ci pe domeniul de formare. In felul acesta, Ministerul Educatiei vrea sa elimine cazurile in care studentii facultatilor mai putin solicitate, dar cu o medie de studii mica intrau in lista candidatilor la bursa. Urmeaza sa se introduca o bursa pentru voluntariat, dar si una speciala pentru domeniile in care statul are nevoie de angajati.

Publicat:11.09.2018, 13:17

Responsabilii din educatie sustin ca sistemul de acordare a burselor este unul invechit si inechitabil. Astfel ca studentii accepati la universitati de top si cei care invata la universitati regionale sau cu programe mai putin solicitate nu mai sunt in conditii egale in aceasta competitie.

Bursele nu vor mai fi clasificate pe trei categorii, ci pe domeniul profesional de formare.

Viorelia BATRINAC, CONSILIER AL PRIM-MINISTRULUI IN DOMENIUL EDUCATIE: Mai putin sa consideram domeniul strict de program, cat aspectul domeniului de formare. Cei admisi la inginerie, daca universitatea a primit o comanda din partea statului de 300 de specialisti, atunci 300 cei mai buni sa beneficieze de o bursa.” 

Responsabilii spun ca astfel se vrea instruirea specialistilor in domeniile necesare statului si in functie de cerintele de pe piata muncii. Vor fi introduse si cateva burse noi, menite sa incurajeze implicarea tinerilor in activitati de voluntariat.

Viorelia BATRINAC, CONSILIER AL PRIM-MINISTRULUI IN DOMENIUL EDUCATIE:Ne-am gandit sa includem si acest tip de bursa. S-a discutat introducerea unei burse speciale pentru domeniile de care are nevoie statul. Acestea ar putea fi dublu mai mari decat bursele de acces la studii.” 

Noile prevederi ar putea, insa, pune lacat unor universitati la usa carora studentii si asa nu prea se inghesuiau. Viorelia Batrinac spune ca astfel se va pune accent pe calitate si pe o competitie reala.

Viorelia BATRINAC, CONSILIER AL PRIM-MINISTRULUI IN DOMENIUL EDUCATIE:  ”Cand se vor concentra cei mai buni profesori in cele mai bune instututii, cand va fi si concurenta reala intre tineri, evident vom avea mai putine universitati, dar realitatile pietii vor determina cate trebuie sa ramana.” 

Conform noului, bursa de merit va fi una, in comparatie cu cele trei de pana acum: Bursa Republicii, Presedintelui si Guvernului. Educatiei va revedea si obligatia studentilor scoliti la buget de a se angaja in structurile statului.

Va fi format un grup de lucru din reprezentanti de la Ministerul Educatiei, ai ministerelor care au in subordine institutii de invatamant, ai Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si ai Consiliului National pentru Tineri.

In termen de o luna acestia vor definitiva conceptul si il vor propune spre discutie. Bursele de studii se acorda semestrial, conform rezultatului sesiunii de examinare. Cea mai recenta majorare a burselor a fost facuta cu 5%, in primavara.

Astfel ca studentii de la licenta primesc o bursa de gradul I de 840 de lei, gradul II de 715 lei, gradul III de 660 de lei, iar bursa sociala este de 440 de lei.