Google+

Cafeneaua Guguta va fi demolata. Autoritatile municipale au emis o dispozitie prin care si-au dat acordul ca edificiul sa fie daramat. Cand va incepe demolarea - VIDEO

Cafeneaua Guguta va fi demolata. Autoritatile municipale au emis o dispozitie prin care si-au dat acordul ca edificiul sa fie daramat. Cand va incepe demolarea - VIDEO
Embed:

Demolarea cafenelei Guguta va incepe in curand. Autoritatile municipale au emis o dispozitie prin care si-au dat acordul ca edificiul sa fie daramat. Unii consilieri municipali sunt de parere ca decizia a fost luata netrasparent si ca proiectul trebuia consultat cu locuitorii orasului.

    
Pe 12 octomobrie, seful directie Arhitectura si Urbanism, Sergiu Borozan si-a pus semnatura pe autorizatia de demolarea a cafenelei Guguta. Acesta spune ca nu a existat niciun motiv care sa-l impedice sa o faca, asa cum pentru asta i-au fost prezentate toate actele necesare. 

 

Serghei BOROZAN, SEF DIRECTIA ARHITECTURA SI URBANISM: “Cafeneaua Guguta, este proprietate privata, iar conform legii, proprietarul are acest drept si noi nu puteam sa incalcam legea si nu emitem asa document.“

 

Mai mult, demolarea edificiului a fost mai intai avizata pozitiv de catre Ministerul Culturii dar si de Consiliu National al Monumentelor Istorice, spune Borozan. Astfel, potrivit functionarului, proprietarul are la dispozitie 6 luni ca sa dea jos cladirea.

 

Reprezentatii unor fractiuni din CMC, sustin ca decizia nu a fost luata transparent.

 

Ion CEBANU, CONSILIER PL: ”A fost initiativa de trece prin consiliu au vazut ca nu a mers, au mers pe cale juridica si au ajuns unde au vrut sa ajunga. Ar trebui sa expuna niste experti independeti care sa ne spuna se poate sau construit.” 

 

Socialistii spun ca vor contesta decizia in judecata si vor cere anulare acesteia.

 

Ion Ceban, CONSILIER PSRM: “Noi nu credem ca un arhitect poate hotara soarta orasului.”

 

Astfel in locul Cafenelei Guguta, din Gradina Publica Stefan Cel Mare, Compania  “Regata Imobiliare” detinuta de presedintele Federatiei de Tenis, Ceslav Ciuhrii, va  ridica un bussines centru cu 10 nivele.

 

Serghei BOROZAN, SEF DIRECTIA ARHITECTURA SI URBANISM: “Primele patru nivele vor fi de alimentatie publica.”

 

Consiliu National al Monumentelor Istorice nu ar fi trebuit sa voteze pentru constructia unei cladiri atat de inalte, spune activistul Vitalie Voznoi, mai ales ca aceasta va fi ridicata in centrul istoric al capitalei.   

 

Vitalie VOZNOII, ACTIVIST CIVIC: “Era sase la sase, domnul Stefanita care este consilier putea sa voteze sa nu fie nu mai mult de 3 sau 4 etaje, dar s-a abtinut si din contra, sustine ca este un proiect bun. Sedinta a fost amanata pentru altadata, iar atunci activistii nu au fost lasati sa intre, iar decizia a si fost votata.”   

 

In 2010 imobilul a intrat in posesia firmei Finpar Invest, despre care presa scria ca i-ar apartine lui Vlad Plahotniuc. Primaria Chisinau s-a opus privatizarii terenului si constructiei unui nou imobil, de aceea  s-a ajuns in instanta. In vara anului 2017 constructia a fost cumparata de Regate Imobiliare.

 

Ceslav Ciuhrii spune ca nu stie in ce conditii a fost privatizata cafeneaua. Mai multi activisti civici au protestat impotriva demolarii cafenelei.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn