Igor Dodon a incalcat Constitutia atunci cand a refuzat sa-l numeasca pe Eugen Sturza la aparare, asa ca poate fi suspendat din functie, a decis astazi Curtea Constitutionala. Magistratii afirma ca temporar interimatul poate fi asigurat, in ordine, de presedintele Parlamentului sau prim-ministru, care poate lua deciziile necesare. Presedintia afirma ca dupa hotararea de astazi, judecatorii CC trebuie trasi la raspundere penala.
Maxim LEBEDINSCHI: CONSILIER PREZIDENTIAL: "Decizia este una de raspundere penala, toti judecatorii Curtii vor raspunde in fata legii, ar putea face puscarie . Constitutia nu este o carpa, nu s-au nascut in aceasta functie. Decizia de astazi este o actiune complexa. Nu recunoastem aceasta decizie."
Stirea se actualizeaza.
Hotarârea Curtii:
Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constitutionala a hotarât:
- În sensul articolului 91 din Constitutie, refuzul Presedintelui de a-si executa obligatiile constitutionale constituie imposibilitate temporara de a-si exercita atributia (atributiile) în cauza si justifica instituirea interimatului functiei, care se asigura, în ordine, de Presedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligatii constitutionale a Presedintelui.
- Instituirea interimatului functiei, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligatie constitutionala si circumstantele care justifica interimatul functiei de Presedinte urmeaza a fi constatate în fiecare caz în parte de catre Curtea Constitutionala, în conformitate cu competenta atribuita acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constitutie.
Hotarârea Curtii Constitutionale este definitiva, nu poate fi supusa nici unei cai de atac, intra în vigoare la data adoptarii si se publica în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.