Procuratura Anticoruptie anunta prima condamnare in dosarul mitei pentru procurori. Instanta de judecat l-a condamnat pe seful-adjunct al unei directii din cadrul Inspectoratului National de Investigatii pentru trafic de influenta. Acesta a fost condamnat la o pedeapsa sub forma de amenda in marime de 90 000 lei, scrie ZdG.md

Publicat:07.12.2018, 08:11

Potrivit Procuraturii, politistul a pretins mai multe sume de bani de la un agent economic, firma caruia figura într-un dosar de evaziune fiscala. În schimbul banilor, politistul sustinea ca va influenta ofiterii de investigatie si procurorii din cadrul oficiului Ciocana. Politistul si-a recunoscut vina, iar în scopul asigurarii pedepsei, instanta de judecata a mentinut sechestrul aplicat asupra bunurilor condamnatului. Sentinta este cu drept de apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chisinau.

Politistul a fost condamnat în dosarul în care mai figureaza înca patru persoane, printre care: doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chisinau, oficiul Ciocana, dar si un ofiter superior de urmarire penala de la Inspectoratul de Politie Ciocana.

Potrivit materialelor urmaririi penale, în cursul anului trecut (2017), banuitii au pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detentie si a înceta cauza penala, în care omul de afaceri, împreuna cu înca doi colegi, erau cercetati penal pentru evaziune fiscala în proportii mari.

Dupa primirea unei parti din suma pretinsa, procurorii de comun acord cu politistii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” si le-au returnat o parte din obiectele si actele ridicate în timpul perchezitiei. Ulterior, urmare a faptului neconstatarii banuielii rezonabile de comitere a infractiunii de evaziune fiscala de catre gestionarii firmei, procurorii în comun cu politistii le-au recomandat celor trei sa recunoasca vina, urmând ca faptele lor sa fie recalificate în „fals în acte”.

Cine sunt procurorii vizati

 În iulie curent Procuratura informa ca dosarul penal în care figureaza cei doi procurori este în curs de finalizare, acestora urmând sa le fie înainata învinuirea. Sefa serviciului de presa al Procuraturii Anticoruptie a declarat pentru ZdG ca între timp urmarirea penala pe aceasta cauza a fost deja finalizata, fiind necesara prezentarea materialelor partilor, examinarea eventualelor cereri si demersuri, precum si întocmirea rechizitoriului.

Roman Clim a fost numit în functia de procuror în Procuratura municipiului Chisinau, oficiul Ciocana, pe data de 28 decembrie 2016. Acesta este feciorul lui Eugen Clim, judecator la Curtea de Apel Chisinau si sotul Olesei Clim, sefa directiei juridice de la MoldatsaPotrivit declaratiei de venituri si interese personale, Clim declara pentru anul 2016 un salariu de 89.503 lei. Procurorul mai spune ca a primit si 236.848  de lei de la înstrainarea unui autoturism, precum si 846 de roni, alocatie pentru întretinerea copilului, venita din România.

Familia Clim mai indica în declaratie un apartament cu suprafata de 105 m.p. si doua autoturisme: Skoda  (an. fab. 2009) în valoare de 186 640 Lei, cumparata în anul 2014; Hunday (an. fab. 2015) în valoare de 490 000 Lei, cumparat în anul 2016.

Eugen Tifoi a fost numit în functia de procuror în Procuratura sectorului Ciocana, municipiul Chisinau, printr-un Ordin al Procurorului General al R. Moldova nr. 1226-p din 06 decembrie 2005.

În declaratia sa pentru anul 2016, procurorul indica un venit  de 131 de mii de lei din salariu. Sotia sa, angajata la Cadastru a avut un venit salarial de 22 de mii de lei. Totodata, în declaratia din 2015, procurorul sustine ca parintii i-au donat 42 de mii de lei, iar în 2016, a primit o donatie de 80 de mii de lei. Eugen Tifoi declara doua apartamente, unul cu suprafata de 47 m.p.,  cumparat în 2002 si altul de 93 m.p., achizitionat în urma unui contract de investitii semnat în 2011.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!  

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.