Procedura de expulzare a celor sapte profesori turci de la liceul Orizont a fost legala, sustin premierul Pavel Filip si presedintele parlamentului Andrian Candu. Asta desi persoanele expulzate aveau dreptul sa aleaga tara unde vor sa ajunga, asa cum prevede Conventia ONU.

Publicat:11.09.2018, 10:17

Andrian CANDU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Juridic, daca nu gresim, si termenii care au fost folositi si termenii care apar in toata documentati si toate procedurile este declararea persoanei ca indezirabila, si nu e cuvantul expulzare, dar e ceva e expulzare, in fine sunt categorii si ale expulzarii. Cu siguranta nu extradare”.

Legea privind regimul strainilor in Republica Moldova prevede ca strainul care a fost declarat indezirabil va fi indepartat sub escorta pana la punctul de trecere a frontierei de stat. Iar extradarea prevede procedura de predare a unei persoane catre un stat solicitant in situatia in care strainul este urmarit penal in acea tara si solicitarea se face pentru ca persoana respectiva sa fie supusa raspunderii penale.

Astazi, cei de la PAS au acuzat autoritatile ca au incalcat atat conventiile internationale privind drepturile omului, cat si cele nationale atunci cand i-au expulzat cei sapte cetateni turci. Potrivit lui Sergiu Litvinenco, o persoana declarata indezirabila nu poate fi trimisa in tara de origine, daca a cerut azil politic.

Sergiu LITVINENCO, MEMBRU PAS: "In realitate, nu a fost nici un fel de expulzare, nici un fel de extradare, a fost o rapire a oamenilor in cel mai barbar mod."

 Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU:  "Nu vreau sa comtenze declaratiile care se fac in perioada electorala." 

Oficialii au calificat ca fiind politica si declaratia deputatului PSRM, Anatol Labunet care a spus ca persoanele expulzate aveau dreptul sa aleaga tara unde vor sa ajunga, asa cum prevede Conventia ONU.

Astazi, Andrian Candu a declarat ca Biroul de Migratie si Azil a luat decizia de a-i expulza pe cei sapte profesori. Asta desi saptamana trecuta sefa acestei institutii a declarat pentru portalul deschide.md ca Biroul de Azil  nu are nicio atributie cu expluzarea cetatenilor turci.

Unul dintre copiii speakerului Parlamentului si-a facut studiile la liceul Orizont, iar la sfarsitul anului de studii trecut oficialul a decis sa-si mute fiul la o alta scoala. Intrebat care a fost motivul, acesta a evitat sa raspunda.

Andrian CANDU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Va multunesc mult, succes."

Saptamana trecuta, mai multe persoane din conducerea liceului moldo-turc Orizont, printre care si directorul institutiei au fost declarate indezirabile si expulzate din Moldova pentru ca ar avea legatura cu o grupare islamista.

Potrivit Ziarului de Garda, profesorii retinuti ar fi ajuns in Turcia cu o aeronava inchiriata de compania de stat Air Moldova. Acum, acestia s-ar afla in diferite penitenciare, sustin avocatii lor.