Se spune ca daca ai carte, ai parte. Adaptat la zilele noastre insa, acest dicton ar putea deveni foarte bine "ai bani, ai carte". Asta pentru ca anumite facultati de stat, au taxa anuala destul de mare astfel incat sa nu si-o poata permite oricine. Colac peste pupaza, unele dintre ele au incluse si proba de creatie sau de aptitudini. Luni incep admiterile la toate universitatile din tara.

Cei care vor sa studieze la arte, trebuia sa aiba har, dar si multi bani. Taxele de studii sunt de-a dreptul ametitoare.

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Tinerii care se vad interpreti de muzica academica sau dirijori de orchestra vor trebui sa scoata anual din buzunare nici mai mult, nici mai putin de 25 de mii 800 de lei. La polul opus, se afla facultatile de teatru si dramaturgie, cu o plata anuala de 9 mii de lei. In plus, la unele facultati au probe de creatie.”

Nu raman in urma nici taxele la medicina. Desi, deocamdata Ministerul Sanatatii nu a aprobat taxele pentru urmatorul an de studii, tabloul este clar. Anul trecut, de exemplu, la stomatologie, studentii trebuiau sa achite anual 23 de mii 900 de lei. Scump este sa inveti si la farmaceutica, in timp ce la sanatate publica, toate locurile sunt cu finantare bugetara.SINCRON: Sergiu CIOBANU, SECRETAR COMISIA DE

“Avem anul acesta locuri disponibile la universitatea noastra 695, dintre care 445 de locuri sunt locuri bugetare.”

La Universitatea de Stat, cea mai scumpa facultate ramane dreptul, iar la Academia de Studii Economice, banii grei se duc la bussines si administrare, Relatii Economice internationale, finante si contabilitate. La universitatea tehnica, cei care se vor arhitecti vor trebui sa plateasca anual 11 mii de lei.

Viorel BOSTAN, RECTOR UTM: “In medie pe universitate taxele au fost majorate cu 5 procente. Trebuie sa tinem cont de inflatia de 10 procente care a avut loc in Republica Moldova si in acest sens, am majorat taxele pentru ca au crescut si platile pentru utilitati.”

Nu numai taxele pot fi o problema, la unele facultati exista si examene de admitere. 

Viorel BOSTAN, RECTOR UTM: “Avem probe de aptitudini la domeniul artelor. Aici ma refer la arhitecura, design interior, desigh industrial si design vestimentar. De asemena teste de aptitudini pentru cei care opteaza pentru specialitatea de tehnologii informationale cu predarea orelor in limba engleza si limba franceza.”

Cele mai mici taxe raman la Universitatea Agrara si la  “Ion Creanga.” Potrivit regulilor, fiecare institutie isi stabileste taxele. 

Vasile MARINA, VICEMINISTRUL EDUCATIEI: “La fiecare universitate este consiliul de dezvoltare strategica. Printre alte functii este si functia de a stabili taxe. Au absoluta libertate in privinta cum se calculeaza taxele.”

Desi tendintele sunt cu totul altele, statul incearca sa convinga tinerii sa aleaga pedagogia. Asa se face ca si burse la aceasta facultate sunt mai multe. 

Vasile MARINA, VICEMINISTRUL EDUCATIEI: “Cei care fac studiile la Stiintele Educatiei, cu 25 de procente au burse mai ridicate decat ceilalti. In momentul in care se angajeaza lor li se ofera 30 de mii de lei. Si au compensare pe primiii trei ani de activitate, nu platesc pentru energia electrica, apa, indiferent de locul de cazare.”

In perioada 25 iulie – 1 august, absolventii de liceu au posibilitatea de a depune actele.Candidatii au dreptul sa se inscrie concomitent la mai multe specialitati, la una sau mai multe institutii de invatamant superior, dar in final, vor trebui sa opteze pentru una singura. Rezultatele intermediare vor fi anuntate pe 4 august.