Cei mai puternici cai din tara s-au intrecut intr-o competitie unica la Mereni, Anenii Noi. Ei au fost supusi unor probe nu tocmai usoare - au carat greutati. Spectacolul a fost urmarit de zeci de curiosi.
Cinci crescatorii de cai de prasila din tara au aratat tuturor ce au in grajd. Ei au venit la Campionatului cailor de tractiune grea cu cei mai puternici armasari. Ei au carat greutati pe o distanta de 20 de metri. S-a inceput de la 390 de kilograme. La fiecare proba se adauga cate 70 de kilograme.
Concursul a avut nu doar probe dificile, dar si conditii riguroase. Stapanii nu aveau voie sa foloseasca biciul pentru a determina aimalele sa traga greutatile. Astfel, plini de emotii acestia au incurajat caii pas cu pas pana la linia de sosire. Unele animale au cedat, asa ca au parasit cursa. Cum este si cazul calului Varna din Cahul.
Iurii HADJIU: ”Îmi pare rau. Ea ar fi mers dar nustiu poate s-a speriat de ceva.”
Proprietarul crede ca de vina ar putea fi si faptul ca Varna, a slabit in ultima vreme.
Iurii HADJIU: “A slabit, era prea mare si am pus-o la dieta, nu mai încapea în grajd.”
Cel mai puternic a fost desemnat Dan, un cal de rasa belgiana care are 1 metru 80 si care a tractat o tona si jumatate. Armasarul a fost adus acum cinci ani din Olanda de catre Florentin Grabovschi, un crescator de cai de tractiune din Mereni, care a si organizat competitia de astazi. Dan a participat pentru prima oara la un astfel de concurs, iar timp de trei luni s-a pregatit.
Florentin GRABOSVSCHI, ORGANIZATOR: “Speram ca in viitor vom merge peste hotare sa castigam cu el”.
Dan adora merele si morcovul.
Florentin GRABOSVSCHI, ORGANIZATOR: “Numele lui e Ciocolatino iubeste dulcele. Pentru dragoste l-am luat, competitia este un spirit de performanta”.
Am vrut sa aflam cat a costat calul, dar proprietarul a refuzat sa ne spuna.
Florentin GRABOSVSCHI, CRESCATOR: “Prietenii nu se vand.
Competitia a impresionat spectatorii, mai ales pe cei mici.
Eugen SALCUTAN, PRIMAR MERENI: “Speram in viitor sa avem oaspeti si din Romania si sa-i mobilizam si pe cei din Republica Moldova”.
La final, proprietarii cailor au primit cupe, diplome si premii banesti. Armasarii sunt crescuti mai mult pentru astfel de competitii.