Am avut nevoie de imprumuturi europene si de un an electoral, ca sa primim ambulante moderne, de marca Mercedes, dotate cu aparate medicale performante. Cele 32 de vehicule, care au ajuns in tara, sunt primele din totalul de 180, promise de Guvern, cu jumatate de an inainte de alegerile parlamentare. Nu este clar insa cand vor fi aduse si celelalte autospeciale.

Publicat:22.11.2018, 15:58

Cele 32 de vehicule vor putea fi vazute pe din capitala in decembrie, dupa ce vor fi verificate si vor fi instalate aparatele medicale. Sunt cele mai moderne ambulante pe care le-au avut moldovenii, asigura responsabilii. 

Tatiana BICIC, VICEDIRECTOR MEDICAL LA CENTRUL NATIONAL DE ASISTENTA MEDICALA PRESPITALICEASCA:  „ Sunt echipamente care nu au mai fost in alte ambulante. „

Cei din sanatate sunt multumiti ca acum vor putea sa munceasca cu dispozitive medicale de ultima generatie. Mai ales ca, pana acum, in lipsa unor aparate, medicii erau nevoiti sa improvizeze.

Si pentru ca sunt dispozitive noi, medicii de pe ambulanta vor fi instruiti, inainte de a le folosi. Unele aparate detin si ghidare audio.

Vehiculele au fost procurate pentru parcul de ambulante din capitala, care nu a mai fost reinoit in totalitate de 20 de ani. In sate, au fost aduse, acum cateva luni, 69 de Gazelle-uri.

Tatiana BICIC, VICEDIRECTOR MEDICAL LA CENTRUL NATIONAL DE ASISTENTA MEDICALA PRESPITALICEASCA  - Din cauza drumurilor rele. Mercedesurile sunt prea joase. „ 

Inca 4 ambulante de acest fel urmeaza sa ajunga pana la sfarsitul saptamanii in capitala, din totalul de 180. Nu se stie cand vor fi procurate si restul, 144 de vehicule.

Desi problema ambulantelor vechi s-a tot agravat in ultimii ani, iar responsabilii din sanatate anuntau ca peste 90 la suta din vehicule aveau termenul de exploatare expirat, doar cu jumatate de an inainte de alegerile parlamentare, guvernul a anuntat ca va procura 180 de ambulante noi...din fonduri europene.

Pentru acestea au fost alocate, 12 milioane de euro, bani oferiti de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.