Chisinaul parca a incremenit astazi. Strazile pe care a trecut coloana presedintelui turc au fost curatate de masini, de comercianti si de cersetori. Pentru multi locuitori ziua a fost un chin - au fost inchise strazi, benzinarii si chiar magazine, iar unii au fost nevoiti sa mearga pe jos kilometri intregi.

Publicat:17.10.2018, 15:08

Drumul care duce spre aeroport era liber astazi la pranz. Carabinierii stateau cu zecile pe acostament, iar statia de alimentare din preajma a fost inchisa. Si acolo erau parcate autobuze incarcate cu politisti sau carabinieri.

“- Cate echipaje sunteti mobilizate aici in preajma aeroportului? - Doamna, asta e informatie secreta.”

 Inca inainte ca delegatiile prezindentiale sa  porneasca spre presidentie, centrul capitalei era de nerecunoscut. Nicio masina nu putea fi vazuta parcata pe trotuare, iar pe strazi puteau fi zariti doar cativa oameni si cate o masina pe alocuri. Bulevardul Stefan cel Mare era impanzit de politisti, de o parte si de cealalta. La un moment dat totul parca a amortit - circulatia automobilelor a fost sistata, iar pietonii nu au mai putut traversa strada.

In tot acest timp, soferii veniti la aeroport au ramas blocati pentru cel putin un sfert de ora.

“Am vazut ca turcii dupa semne. Flagul lor. - Si cu ce ocazie, cunoasteti? - Nu stim noi, azi i-am vazut si nu-i mai vedem.”

“Ce sa-i faci? Oaspetii sunt oaspeti. Presedintele, desigur, trebuie sa asteptam ca ne va aduce un cadou mare. - Ce anume? - Am citit ca sabia lui Stefan cel Mare.”

 Mai intai a trecut coloana lui Igor Dodon, iar dupa cateva minute oamenii au urmarit cortegiul lui Erdogan, impresionati de numarul de automobile. Multi si-au scos telefoanele ca sa surprinda momentul.

Intersectiile strazilor din preajma Pietei Marii Adunari Nationale erau supravegheate de politisti inarmati. Oamenilor nu li s-a permis sa stea la tarase si nici sa se aseze pe bancile din parc inainte de trecerea delegatiei, ceea ce i-a uimit.


“E lipsa de respect, fata de oamenii, Dodon asa il rasplateste.” 

 Pe timpul vizitei lui Erdogan la Chisinau politia a indemnat oamenii sa poarte cu ei  buletinul de identitate si sa nu iasa la balcoane in timp ce delegatiile vor trece pe sub geamurile lor.

Dupa ce au trecut coloanele, bulevardul central a fost redeschis, iar transportul public a fost rederectionat pe strada Bucuresti. Multi continuau sa astepte in statii fara sa stie asta.

Cu pungi in maini, sau impingand carucioare, oamenii s-au ridicat pe Bucuresti. Indignatii unii ne-au spus ca ceea ce s-a intamplat este un gest lipsit de respect fata de locuitorii orasului.

Daniela FOCSA, REPORTER PRO TV:Centrul capitalei arata astazi asa cum multi si-ar dori sa arate in fiecare zi. Totul este curat-luna, pe trotuare nu vezi comercianti ambulanti sau cersetori si peste tot este ordine. Oamenii spun, insa, ca este trist faptul ca toate masurile sunt luate nu pentru locuitori, ci pentru oaspeti, iar dupa plecarea lor, totul va redeveni asa cum a fost.

Totodata, mai multe localuri de alimentatie din centrul capitalei au ramas inchise astazi, asa ca vizitatorii au tras in zadar pe usa.    Comerciantii au lasat anunturi ca nu deschid  din cauza problemelor tehnice.

Desi, asa cum a anuntat politia 30 de strazi au fost periodic inchise, ambuteiaje nu s-au prea format. Multi oraseni spun ca si-au lasat masinile acasa si au ales sa mearga cu transportul public.