Compania care s-a apucat sa demoleze cinematograful Gaudeamus nu are voie sa construiasca acolo un bloc cu multe etaje. Este de parere fostul candidat la functia de primar al capitalei Ion Ceban. Socialistul propune rascumpararea acestui teren. Primarul ales, Andrei Nastase, ia in calcul aceasta varianta. Proprietarii cinematografului nu au comentat deocamdata propunerea.

Publicat:13.06.2018, 17:57

Ion CEBAN, CONSILIER PSRM, CMC: ”Asta ar insemna ca la pretul la care dumnealui a cumparat acest edificiu, noi sa rascumparam sau sa ii dam echivalentul unul teren in alta parte, iar pe acel loc sa restabilim o cladire cu menire culturala. “

 Consilierul municipal Ion Ceban mai propune alocarea a 15 milioane de lei din bugetul orasului pentru constructia centrului cultural. Pana atunci, terenul pe care mai sta o parte din cinematograf, sa fie instrainat de la actualii proprietari.

Andrei NASTASE, PRIMAR ALES CHISINAU: “Este una dintre variantele posibile. Noi trebuie sa ne asezam intr-un grup de lucru mult mai larg.”

 Reprezentantii companiei careia ii apartine cinematograful nu au comentat aceasta propunere. Anterior ascestia spuneau ca in zona ar putea fi construita o cladira iar la parter sa fie mai multe zone de agrement.Despre cinematograful Gaudeamus a vorbit astazi si liderul comunist Vladimir Voronin, care l-a acuzat pe fostul primar Dorin Chirtoaca, ca  ar fi permis privatizarea terenului aferent.

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: “Numai in 2010 am fost cumparat si privatizat terenul aferent acelui cinematograf. Din 2004 si pana in 2010...”

 Dorin Chirtoaca i-a raspuns intr-o postare pe facebook, precizand ca privatizarea terenului era inevitabila.

Dorin CHIRTOACÄ‚, EX-PRIMAR CHISINÄ‚U: “Scoaterea la privatizare a cinematografului a fost o exprimare unilaterala de vointa a guvernarii Dvs, chestiunea cu terenul era o obligatie deja a CMC pe cale de consecinta, in baza dreptului proprietarului privat.”

 Lucrarile de demolare a cinematografului Gaudeamus au fost sistate dupa proteste repetate ale locatarilor din zona. Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu sustine ca deocamdata o autorizatie de constructie inca nu a fost eliberata. Cladirea nu este monument de arhitectura si este proprietate privata din 2004