Google+

Compania farmaceutica ungara Gedeon Richter a implementat in Moldova un proiect social de importanta majora, cu privire la aprovizionarea cu medicamente a populatiei tarii

Compania farmaceutica ungara Gedeon Richter a implementat in Moldova un proiect social de importanta majora, cu privire la aprovizionarea cu medicamente a populatiei tarii
Embed:

La 29 octombrie curent, compania farmaceutica ungara Gedeon Richter a realizat un proiect social de amploare in Republica Moldova. Scopul acestui proiect a constat in aprovizionarea gratuita cu medicamente a populatiei Moldovei, in cea mai mare parte persoanele in etate din regiunile rurale care sufera de hipertensiune arteriala si osteoporoza. Asadar, Gedeon Richter a oferit medicamentele sale gratuit catre Centrul de plasament pentru persoane varstnice si persoane cu dizabilitati: 4312 cutii de Ekvator si 5710 cutii de Ostalon Calci-D, cu o valoare totala de piata de 2,6 milioane lei. Ulterior, Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale va distribui aceste medicamente pacientilor din toate regiunile Moldovei.

 

Pe marginera acestui fapt, la 7 noiembrie 2018 Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ambasada Ungariei şi Reprezentanţa Gedeon Richter in Republica Moldova au organizat o conferinţă de presă, unde au luat cuvânt 3 speakeri: dl Boris Gilcă – Secretarul general de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, dl Sandor Szabo – Ambasadorul Ungariei în Moldova, dl Alexandr Derbenţev – directorul Reprezentanţei Gedeon Richter in Republica Moldova si dl. Gheorghe Bejenari – directorul Centrului de plasament pentru persoane varstnice si persoane cu dizabilităţi. Toţi purtătorii de cuvânt au menţionat despre importanţa acestui eveniment social.

 

Necesitatea acestui fel de ajutor a fost determinată de morbiditatea crescuta a acestor boli: conform datelor oficiale, în Moldova, bolile sistemului cardiovascular, în particular – hipertensiunea arterială, deţine întâietatea: în 2014 numărul total al acestor pacienţi a fost de 461 183 persoane. Aceasta constituie cca 15,3% din populaţie, însă acest indice reflectă doar parţial situaţia reală, deaoarece un şir de cazuri, care nu apelează la asistenţă medicală, rămân neidentificate. În fiecare an sunt înregistrate aproape 47 000 cazuri noi de boli cardiace în ţară şi această cifră este in continua crestere. Osteoporoza este o boală răspândită, ce afectează până la 80% dintre femeile cu vârsta de peste 50 ani şi duce la fracturarea oaselor cauzând invaliditate precoce.       

 

Acest proiect social face parte din programul de responsabilitate socială al companiei Gedeon Richter. Scopul programului rezidă în a cunoaşte necesitatea de medicamente în ţările în care Compania îşi desfăşoară activitatea, precum şi în a ajuta oamenii oferindu-le suport medicamentos.  

 

Proiectul social dat nu este unicul – într-o manieră similară, în 2010 către instituţiile medicale din Moldova a fost alocat gratis un lot de medicamente antihipertensive  Normodipine care se estima la peste 1milion lei destinat pentru 25 mii pacienţi. Deasemenea, în 2012 producătorul a oferit aproximativ 200 mii lei pentru deschiderea băncii de sânge în cadrul Institutului National de Oncologie. În vara anului 2013, a fost petrecută una dintre cele mai mari acţiuni umanitare, şi anume livrarea medicamentului cardiologic extrem de eficient din grupul beta-blocatorilor Bidop in valoare de peste 1,7 milioane lei. Ultimul proiect social petrecut de Gedeon Richter s-aprodus în 2016, când Compania a livrat gratis către Ministerul Sănătăţii din Moldova 14 000 cutii de Normodipine şi 33 615 cutii de Decaris, cu o valoare  totală de 1,685 milioane lei.

 

Despre “Gedeon Richter”

 

Gedeon Richter SA (www.richter.hu), cu sediul central in Budapesta/Ungaria, este o compania farmaceutică de amploare în Europa Centrală şi de Est, cu prezenţă directă de expansiune în Europa de Vest, China şi America Latină. Obţinînd o capitalizare a pieţei de 4,1 miliarde  Euro (4,9 miliarde USD) la finele anului 2017, vânzările consolidate ale companiei Gedeon Richter au înregistrat aproximativ 1,4 miliarde Euro (1,6 miliarde USD) pe parcursul aceluiaşi an. Portofoliul de produse ale Gedeon Richter acoperă multe arii terapeutice importante, inclusiv Sănătatea Femeii, sistemul cardiovascular, sistemul nervos central. Având cea mai mare unitate de cercetare şi dezvoltare în Europa Centrală şi de Est,  activitatea fundamentală de cercetare a Gedeon Richter se focusează pe tulburările sistemului nervos central. Ca expert recunoscut pe scară largă în domeniul chimiei steroizilor, Gedeon Richter este un jucător semnificativ în domeniul sănătăţii femeii pe plan mondial. Deasemenea, Gedeon Richter este activ în dezvoltarea produselor biosimilare.

 

Despre Reprezentanţa Gedeon Richter în Moldova

 

Reprezentanţa oficială Gedeon Richter în Moldova a fost deschisă în 1997 şi a devenit cea de-a doua structură a companiei Gedeon Richter în Moldova, urmând Depozitul farmaceutic Moldo-Ungar “RihPanGalFarma”, ce activează din 1996. Construcţia a două depozite de standard european (la Chisinau şi la Bălţi) şi lansarea unei reţele proprii din 55 farmacii orientate social, au permis companiei să implementeze modelul integrat pe verticala de mişcare a medicamentelor – exclusiv în Moldova. Astăzi nici o altă companie de pe piaţa farmaceutică locală nu dispune de un distribuitor propriu, care să ofere achiziţiile de medicamente direct de la uzină, o reprezentanţă oficială şi o reţea farmaceutică de firmă.

 

Sistemul respectiv elimină apariţia costurilor suplimentare în procedura de aprovizionare cu medicamente şi creşterea valorii finale a acestora în farmaciile cu amănuntul. În toate unităţile sale în Moldova sunt angajaţi cca 300 cetăţeni moldoveni.

 

    Producţia Gedeon Richter este prezentă în Moldova de mai bine de 60 ani, astăzi compania deţine cel mai variat şi modern portofoliu cu preparate cardiologice, fiind lider în segmentul dat.

 

    Conform indicatorilor oferiţi de Pharmaceutical Marketing Group, compania Gedeon Richter de mai bine de 20 ani ocupa locul întâi pe piaţa farmaceutică din Moldova, unde actualmente operează peste 970 producători farmaceutici străini şi locali.

 

*Acest articol este un produs comercial


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn