Cad capede la Sanatate. Filip a cerut demisia dispecerului Ambulanta Chisinau, vicedirectorului de la Asistenta Medicala Urgenta si a medicului din ambulanta, dupa ce acum trei zile, un barbat a murit pe o strada din capitala, in timp ce astepta ambulanta.

Publicat:24.09.2018, 12:14

Totodata, Filip a cerut si sanctionarea disciplinara a medicului superior de la Departamentul Dispecerizare, vicedirectorui logistica CNAMUP ( în perioada respectiva a îndeplinit atributiile de director ), secretarului de stat din Ministerul Sanatatii responsabil de asistenta medicala si directorului Serviciului Unic de Urgenta 112.

Comunicatul emis de Guvrnul RM:

"Premierul Pavel Filip a cerut astazi demisii în cazul decesului din strada Lech KaczyÅ„ski. Este vorba despre vicedirectorul de la Asistenta Medicala Urgenta (responsabil de municipiul Chisinau), dispecerul de la Ambulanta Chisinau si medicul din ambulanta. De asemenea, prim-ministrul a solicitat sanctionarea disciplinara pentru: medicul superior de la Departamentul Dispecerizare, vicedirectorul logistica CNAMUP (care în perioada respectiva a îndeplinit atributiile de director), secretarul de stat de la Ministerul Sanatatii responsabil de asistenta medicala si directorul Serviciului Unic de Urgenta 112.

„Mai revoltatoare mi s-au parut explicatiile celor de la Urgenta, care mai mult seamana a bâlbâiala decât a explicatii. Am vazut tendinte de a prezenta informatii false, care foarte usor au fost combatute, pentru ca au uitat ca exista sisteme GPS pe masini. Nu merge nici explicatia ca nu avem masini suficiente, pentru ca în acel moment erau 4 masini libere, carestationau la centru si 10 masini, care erau în sectorul Centru”, a mentionat premierul.

Totodata, seful Cabinetului de ministri a cerut ministerului Sanatatii sa se adreseze Procuraturii Generale ca sa investigheze acest caz. „Nici nu stiu ce e mai grav în acest caz: ca e vorba de incompetenta sau rea vointa sau nepasare. Eu cred ca cest lucru trebuie sa fie constatat de procurori”, a punctat Pavel Filip.

În acelasi context, premierul a vorbit si despre atitudinea nepotrivita a unor medici. „Este un lucru mai dureros pentru mine. Stiu cât e de greu sa fii medic, stiu ca salariile pe care le primesc înca nu sunt pe potriva muncii pe care o fac ei. Dar, în acelasi timp, nu pot accepta ca salariul mic sau munca grea poate servi drept justificare pentru a nu-ti face munca calitativ, asa cum îti cere meseria. În cazul de fata, am vazut atitudinea medicilor când au ajuns: replici de felul ca „Ce, nu stiti în ce tara traim?” Stim în ce tara traim. Într-o tara unde nu toti îsi îndeplinesc misiunile de serviciu, obligatiunile de serviciu. Toti trebuie sa avem o atitudine serioasa fata de munca pe care o facem”, a conchis premierul.

Barbatul de 65 de ani a murit vineri, 20 septembrie, în jurul orei 20, în timp ce ambulantei i-a luat peste 40 minute ca sa ajunga la el. Potrivit raportului ministerului Sanatatii, cazul a fost preluat de Serviciul 112 la ora 20 si 13 minute. Ambulanta a pornit însa abia peste 32 de minute si 10 secunde si a ajuns la pacient în 9 minute si 19 secunde."

Acum patru zile un barbat de 65 de ani a murit in strada, dupa ce, potrivit unei postari pe o retea de socializare, a asteptat ambulanta timp de 40 de minute. Totul s-a intamplat pe strada Lech Kaczynski din sectorul Telecentru al capitalei. Maria Sleahtitchi este persoana care a vazut totul si a scris despre asta pe retelele de socializare. Ea spune ca a sunat de mai multe ori la serviciul 112 pentru a cere ajutorul medicilor, insa apelul ei tot a fost amanat. Intr-un sfarsit medicii au venit abia peste 40 de minute, iar barbatul nu a mai putut fi salvat.