Google+

Conflict intre preot, primar si Mitropolie. Preotul din Negureni, scos fortat de politie dintr-o incapere in care tinea slujba - VIDEO/ZdG.md

Un nou scandal bisericesc, de aceasta data la Negureni, Telenesti. Dupa ce i-a fost luata parohia pentru ca ar fi furat din biserica, preotul de la Negureni a continuat sa oficializeze slujbe in cladirea unui fost magazin, fiind sustinut de un grup de enoriasi, scrie ZdG.md.

 

Slujbele însă nu au mai putut continua, pentru că atât preotul, cât şi enoriaşii, au fost daţi afară din încăperea în care avea slujba de către primar şi poliţişti. În timp ce Mitropolia îl acuză pe părintele Veaceslav Morari de nesupunere canonică, preotul susţine că a fost dat afară din biserică pentru că nu a plătit taxe Mitropoliei şi pentru că nu este de acord cu politica Mitropoliei.

 

Scandalul a început în septembrie curent, atunci când o comisie a Mitropoliei a pătruns în biserică şi a constatat lipsa mai multor bunuri. Respectiv, s-a luat o decizie prin care preotul Veaceslav Morari a fost scos din paroh, iar în locul acestuia a fost chemat un alt preot din satul vecin.

 

[...]

 

„Eu nu vreau să le dau nici măcar o copeică, pentru că în conducerea bisericii toţi sunt businessmeni, nu mitropoliţi. De asta m-am lepădat de ei”, povesteşte preotul.

 

Pentru că nu mai poate sluji în biserica din sat, preotul a oficializat o slujbă într-o încăpere din comună, în clădirea unui fost magazin, de unde a fost însă scos forţat de poliţie. Unul dintre locuitorii comunei ne-a expediat şi o secvenţă video în care primarul le cere enoriaşilor să părăsească magazinul în care avea loc slujba ţinută de preotul Veaceslav Morari.

 

 

„Primarul comunei, împreună cu un grup de consilieri au mers la biserica din sat şi au somat preotul să iasă din biserică şi i-au pus interdicţia de a oficializa slujbe în acea biserică. Preotul, fiind susţinut de enoriaşii din sat, a primit acceptul proprietarului unui magazin, să se folosească de încăperi şi să oficializeze slujbe. Sâmbăta trecută, primarul şi poliţia au dat buzna peste oameni în timpul slujbei, iar poliţiştii au evacuat forţat oamenii din încăpere, chiar dacă aceasta e o proprietate privată. Eu am fost împuternicit de proprietar printr-o procură să gestionez acel bun. Poliţia nu a ţinut însă cont de acest lucru şi a pus lacăte la poartă, iar la uşă a aplicat un sigiliu”, ne-a comunicat Ion Popa, un locuitor al comunei.

 

De cealaltă parte, primarul de Negureni, Grigore Munteanu, susţine că preotul ar fi furat mai multe icoane, clopote şi veşminte. Cât ţine de magazinul în care preotul oficializa slujba, primarul spune că încăperea îi aparţine: „Magazinul e a unui SRL cu care am făcut un contract, dar e un litigiu de societate. Încăperile erau grevate, iar preotul nu avea dreptul să intre. Ei au stricat şase lăcăţi şi au intrat acolo, iar poliţia de la Teleneşti a deschis şi un dosar pentru pătrundere ilegală”.

 

 Preotul Veaceslav Morari spune însă că magazinul nu îi mai aparţine primarului, ci unui om de afaceri, pe care primarul l-a dat în judecată în urma încheierii unui contract de vânzare-cumpărare între cei doi.

Părintele crede că totul ar fi pornit şi din motivul că primarul a aflat că el are de gând să candideze la Primărie: „El tare se teme de asta, pentru că ştie ce autoritate am eu în sat şi ce autoritate are el”.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn