A murit jurnalistul Constantin Tanase. La varsta de 65 de ani acesta s-a stins intr-un spital din capitala din cauza unei boli incurabile.

Publicat:30.10.2014, 11:11

Constantin Tanase este fondatorul ziarului Timpul si era considerat unul dintre cei mai buni editorialisti din presa de la noi. El este tatal presedintelui Curtii Constitutionale Alexandru Tanase. A fost deputat in primul Parlament iar ulterior consilier al presedintelui Mircea Snegur.Tanase a editat mai multe volume de publicistica, cel mai recent fiind Groapa cu lei lansat in acest an in luna mai. De-a lungul activitatii sale Constantin Tanase a fost decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul National Steaua Romaniei, in grad de Comandor. Este laureat al Premiului National in domeniul jurnalismului. 


A activat in calitate de profesor, director de studii. Face doctoratul la Academia de stiinte si sustine cu succes teza de doctor in filologie. in 1988-1990 activeaza secretar stiintific al Comisiei de terminologie de pe langa ASM. in 1991-1993 este deputat in primul Parlament al RM, iar in 1994-1996 - in calitate de director al Centrului national de terminologie - initiaza si realizeaza un vast program de editare a dictionarelor de terminologie si punere in circulatie in limba romana a documentatiei oficiale, actelor de identitate etc. in 1996 este consilier al presedintelui Mircea Snegur, iar din 1997-2001 - redactor-sef adjunct, redactor-sef si director al ziarului FLUX. Pe 14 septembrie 2001 lanseaza Cotidianul National Independent TIMPUL. A editat volumele de publicistica „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuinda” (2001), „Hotii de mituri” (2004), „Blestemul de a fi” (2009) si „Groapa cu lei” (2014).

Este decorat cu medaliile „Meritul Civic” si „Mihai Eminescu”. Cavaler al „Ordinului Republicii”. in 2004 este decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Comandor, iar in 2014 - cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Mare Ofiter.Este laureat al Premiului National in domeniul jurnalismului.

La 12 iunie curent, Constantin Tanase si-a lansat la Bucuresti cea mai recenta carte aparuta de sub tipar -„Groapa cu lei”, iar pe 15 iunie, la invitatia conationalilor, si-a prezentat volumul in localitatea Altea, Spania.

Sursa: timpul.md