Copiii cu probleme grave de vedere pot fi tratati cu aparate medicale performante gratuit. Un cabinet oftalmologic modern si-a deschis usile la Institutul Mamei si Copilului din capitala. Ce-i drept, echipamentul a fost procurat nu de autoritati, ci de o fundatie de caritate din Germania. Primii copii deja au beneficiat de proceduri, iar rezultatelele sunt bune.

Publicat:14.06.2017, 13:39


Veronica Meleca a devenit mama acum un an. Fetita ei s-a nascut prematur, ceea ce i-a provocat o afectiune grava la ochi. Medicii au spus ca micuta ar fi putut orbi. Unica solutie a fost o interventie cu laser. Operatia a ajutat-o pe copila, iar treptat vederea s-a imbunatatit. 

In aceeasi situatie s-a pomenit aceasta femeie din Cahul. La o saptamana dupa nastere, ea a aflat ca fetita ei are cataracta. Initial, mama a vrut ca operatia sa aiba loc la o clinica privata, insa acolo i-au cerut 30 de mii de lei, bani pe care nu ii avea.

Asa ca, s-a bucurat cand a aflat ca un cabinet oftalmologic cu aparate moderne a aparut intr-un spital public. Astfel, procedurile au fost gratuite. La Institutul Mamei si Copilului au aparut dipozitive de ultima generatie dupa ce doi medici s-au adresat unui fond de caritate din Germania. 

Gerhard LUTTMER, PRESEDINTE FOND DE CARITATE GERMANIA: "Credem ca am facut un lucru bun. Pentru noi este foarte important ca copiii nascuti prematur sa nu devina orbi. Multi copii ar putea orbi fara aceste dispozitive, pe care le-am trimis în Moldova. Pentru noi este un mare succes." 

Dispozitivele costa aproximativ 100 de mii de euro. Totusi, asemenea aparate pot fi gasite intr-un singur spital public din toata tara. In clinicile private,  interventiile sunt cu plata.