Google+

Coruptia infloreste in Moldova. Pentru 2015, indicele de perceptie a coruptiei in Moldova este si mai descurajator - VIDEO

Coruptia infloreste in Moldova. Pentru 2015, indicele de perceptie a coruptiei in Moldova este si mai descurajator - VIDEO
Embed:

De la an la an, coruptia infloreste in tara noastra, considera moldovenii. Pentru 2015, indicele de Perceptie a coruptiei in Moldova este si mai descurajator. Avem cu doua puncte mai putin, ceea ce inseamna ca moldovenii simt ca flagelul este si mai puternic. Tara noastra ocupa locul 103 din 168 incluse in clasament si ramane in urma fata de state precum Georgia sau Armenia. Datele au fost publicate astazi de catre Transparency International.

 

“-Avem coruptie in Republica Moldova? -Ehehe, unde nu te intorci e coruptie.”


“Cata vrei”


“Acolo unde este banul, tace adevarul.”


Potrivit Transparency International, in ochii cetatenilor, tara noastra ramane repetenta in lupta cu coruptia. Pe o scara de la 0 la o suta, unde 0 inseamna coruptie totala, iar 100 - lipsa flagelului, Republica Moldova a luat doua pozitii in clasament in 2015, ceea ce inseamna ca situatia s-a inrautatit.

“Care sunt cele mai corupte institutii? Procuratura, CNA, CNI, Guvernul.”


“Ar trebui europenii sa-i gatuie pe acestia care iau bani.”


“Ati dat vreo data mita? Am dat, ca am nepoti la scoala.”


Ianina SPINEI, EXPERT, TRANSPARENCY INTERNATONAL: “Avem o justitie selectiva. Avem o selectivitate in urmarirea penala. Au fost destule motive de a intreprinde masuri foarte concrete in lupta cu coruptia.”


Specialistii mai spun ca daca la calcularea indicelui s-ar fi tinut cont si de ultimele luni ale lui 2015, situatia ar fi fost si mai dramatica.

 

Ianina SPINEI, EXPERT, TRANSPARENCY INTERNATONAL: “A devenit foarte vizibila legatura dintre coruptie si capturarea statului. Riscam sa avem un stat autoritar.”


Iar vesti bune nu se intrezaresc. Am inceput si anul 2016 tot cu stangul in ceea ce priveste lupta cu coruptia.


Ianina SPINEI, EXPERT, TRANSPARENCY INTERNATONAL“Investirea guvernului care s-a facut cu ilegalitati, protestele care nu sunt auzite de catre guvernanti.”


Tara noastra este in urma multor tari din Africa cum ar fi Namibia sau Rwanda. Potrivit studiului, cel mai scazut nivel al coruptiei este in Danemarca, Finlanda sau Suedia. Mihai Guberneac este un tanar din Republica Moldova care munceste in Suedia de sapte ani. Acolo, notiunea coruptie este una straina.


Mihai GUBERNEAC: “Este o mare rusine sa iei sau sa dai mita. Chiar si cadourile care iti sunt trimise prin posta din alte tari sunt periculoase. Pentru ca apare intrebarea, pentru ce se ofera?” 


Totusi, Mihai nu a scapat nici acolo de situatii in care I s-a cerut mita.


Mihai GUBERNEAC: “Trebuia sa iau un credit la banca si daca ai salariu mai mare poti sa iei suma mai mare. Mie mi-a propus cineva sa ma ajute, dar culmea e ca nu era suedez, dar cineva strain, arab am impresia.”


Mai prost decat noi la capitolul coruptie stau tari precum Turkmenistan sau Uzbekistan. Romania, acolo unde DNA-ul face minuni in ultimii ani, a acumulat 46 de puncte, devansand tari ca Italia, Turcia sau Bulgaria.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn