Polonia a cerut autoritatilor moldovenesti sa nu implice statul polonez in campania electorala din Moldova. Bartolomej Zdanyuk, Ambasador al Poloniei la Chisinau, l-a informat pe premierul moldovean Pavel Filip despre pozitia Varsoviei in acest sens. La intrevedere a mai fost invitat deputatul Igor Vremea, care conduce comisia parlamentara pentru elucidarea " circumstantelor privind imixtiunea Fundatiei " Open Dialog" si a conducatorului acesteia, Ludmila Kozlovska, in treburile interne ale Moldovei". Cei din serviciul de presa al guvernului nu au specificat care este tema intrevederii, scrie newsmaker.md.

Publicat:09.12.2018, 10:19

Întrevederea Ambasadorului Poloniei Bartolomej Zdanyuk cu prim-ministrul Moldovei Pavel Filip, potrivit informatiilor NM, a avut loc la initiativa partii poloneze. Conform mesajului publicat pe Twiter de catre Ambasada Poloniei, discutia a fost dedicata „problemelor campaniei electorale” din Moldova.

Partea poloneza a transmis „un mesaj clar despre necesitatea respectarii cu strictete de catre autoritati [ale Moldovei] a standardelor democratice”. „De asemenea, a fost clar expusa pozitia privind ferma neacceptare a oricarei implicari a Poloniei în campania electorala – acordul nostru pentru asemenea actiuni nu este si nici nu va fi”, se spune în mesaj.

Serviciul de presa al guvernului Moldovei a relatat altfel despre întrevederea premierului Filip cu ambasadorul polonez. Acesta a comunicat ca participantii la întrevedere au discutat despre „agenda europeana a Republicii Moldova”, iar Filip a accentuat ca „parcursul european ramâne unica cale de dezvoltare a tarii noastre”.

„Interlocutorii au abordat, de asemenea, o serie de chestiuni actuale de pe agenda relatiilor bilaterale moldo-poloneze, confirmând interesul pentru dezvoltarea în continuare a acestora”, se mentioneaza în comunicatul serviciului de presa al guvernului. Despre campania electorala si îngrijorarea Poloniei – niciun cuvânt.

În imaginile de la întrevedere se vede ca în stânga lui Filip se afla deputatul democrat Igor Vremea, care conduce comisia parlamentara pentru investigarea „circumstantelor privind implicarea Fundatiei „Open Dialog” si a conducatorului acesteia, Ludmila Kozlovska, în politica interna a Moldovei”.

El nu a ajuns întâmplator la aceasta întrunire. Potrivit informatiilor pe care le detine NM, partea poloneza a initiat sedinta pentru a discuta „cazul Kozlovska” în contextul caruia autoritatile moldovenesti amintesc mereu despre Polonia.

Nemultumirea Poloniei de a fi implicata, prin aceste încercari, în campania electorala a Moldovei, potrivit informatiilor NM, ar putea fi adusa pâna la partea moldoveneasca si în alte formate ale dialogului bilateral.

Ludmila Kozlovska si fundatia ei „Open Dialog” au ajuns în centrul atentiei în Moldova dupa ce, la mijlocul lunii august, presa moldoveneasca afiliata Partidului Democrat a comunicat despre deportarea ei din Uniunea Europeana la cererea Poloniei, ale carei autoritati ar fi învinuit-o pe Kozlovska de „legaturi cu serviciile secrete ruse”.


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE NEWSMAKER.MD