Google+

Cotitura in „cazul Kozlovska”. Polonia a cerut sa nu fie implicata in campania electorala din Moldova. Cei de la guvern ascund acest lucru - Newsmaker.md

Polonia a cerut autoritatilor moldovenesti sa nu implice statul polonez in campania electorala din Moldova. Bartolomej Zdanyuk, Ambasador al Poloniei la Chisinau, l-a informat pe premierul moldovean Pavel Filip despre pozitia Varsoviei in acest sens. La intrevedere a mai fost invitat deputatul Igor Vremea, care conduce comisia parlamentara pentru elucidarea „circumstantelor privind imixtiunea Fundatiei „Open Dialog” si a conducatorului acesteia, Ludmila Kozlovska, in treburile interne ale Moldovei”. Cei din serviciul de presa al guvernului nu au specificat care este tema intrevederii, scrie newsmaker.md.

 

Întrevederea Ambasadorului Poloniei Bartolomej Zdanyuk cu prim-ministrul Moldovei Pavel Filip, potrivit informaţiilor NM, a avut loc la iniţiativa părţii poloneze. Conform mesajului publicat pe Twiter de către Ambasada Poloniei, discuţia a fost dedicată „problemelor campaniei electorale” din Moldova.

 

Partea poloneză a transmis „un mesaj clar despre necesitatea respectării cu stricteţe de către autorităţi [ale Moldovei] a standardelor democratice”. „De asemenea, a fost clar expusă poziţia privind ferma neacceptare a oricărei implicări a Poloniei în campania electorală – acordul nostru pentru asemenea acţiuni nu este şi nici nu va fi”, se spune în mesaj.

 

Serviciul de presă al guvernului Moldovei a relatat altfel despre întrevederea premierului Filip cu ambasadorul polonez. Acesta a comunicat că participanţii la întrevedere au discutat despre „agenda europeană a Republicii Moldova”, iar Filip a accentuat că „parcursul european rămâne unica cale de dezvoltare a ţării noastre”.

 

„Interlocutorii au abordat, de asemenea, o serie de chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-poloneze, confirmând interesul pentru dezvoltarea în continuare a acestora”, se menţionează în comunicatul serviciului de presă al guvernului. Despre campania electorală şi îngrijorarea Poloniei – niciun cuvânt.

 

În imaginile de la întrevedere se vede că în stânga lui Filip se află deputatul democrat Igor Vremea, care conduce comisia parlamentară pentru investigarea „circumstanţelor privind implicarea Fundaţiei „Open Dialog” şi a conducătorului acesteia, Ludmila Kozlovska, în politica internă a Moldovei”.

 

El nu a ajuns întâmplător la această întrunire. Potrivit informaţiilor pe care le deţine NM, partea poloneză a iniţiat şedinţa pentru a discuta „cazul Kozlovska” în contextul căruia autorităţile moldoveneşti amintesc mereu despre Polonia.

 

Nemulţumirea Poloniei de a fi implicată, prin aceste încercări, în campania electorală a Moldovei, potrivit informaţiilor NM, ar putea fi adusă până la partea moldovenească şi în alte formate ale dialogului bilateral.

 

Ludmila Kozlovska şi fundaţia ei „Open Dialog” au ajuns în centrul atenţiei în Moldova după ce, la mijlocul lunii august, presa moldovenească afiliată Partidului Democrat a comunicat despre deportarea ei din Uniunea Europeană la cererea Poloniei, ale cărei autorităţi ar fi învinuit-o pe Kozlovska de „legături cu serviciile secrete ruse”.


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE NEWSMAKER.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn