Compania Google a fost data in judecata in Statele Unite de utilizatori care pretind ca le-a fost incalcata viata privata in mod ilegal fiindca au fost urmariti chiar si cand navigau in modul „incognito”, relateaza hotnews.ro, citand BBC.
Reclamantii pretind cel putin 5 miliarde de dolari de la Google si Alphabet, compania care detine Google, intr-un proces colectiv.
Multi utilizatori presupun ca istoricul cautarilor nu le este urmarit cand folosesc optiunea de navigare in mod „incognito” a Google Chrome, dar compania sustine ca nu este cazul.
Google neaga ca acest lucru este ilegal si sustine ca nu ascunde faptul ca datele sunt colectate in acest mod.
Procesul colectiv include „milioane” de utilizatori ai motorului de cautare care au navigat in modul „incognito” de la 1 iunie 2016, potrivit firmei de avocatura Boies Schiller Flexner care a intentat procesul intr-un tribunal federal din San Jose, California.
Folosirea modului „incognito” in Google Chrome le ofera utilizatorilor optiunea ca istoricul activitatii lor pe internet sa nu fie salvat in browser sau pe dispozitivul folosit.
Dar website-ul vizitat poate folosi instrumente ca Google Analytics pentru a inregistra activitatea.
Plangerea sustine ca Google „nu poate continua sa colecteze date intr-un mod ascuns si neautorizat de la fiecare cetatean american cu un calculator sau telefon”.
Negand cu vehementa acuzatiile, purtatorul de cuvant al Google Jose Castanada a declarat ca „dupa cum indicam de fiecare data cand utilizatorii deschid un tab in modul incognito, site-urile web au posibilitatea de a colecta informatii despre activitatea din timpul navigarii”.
Colectarea informatiilor privind istoricul cautarilor ajuta site-urile web sa „evalueze randamentul continutului, produselor, publicitatii si a mai multor lucruri”, pretinde motorul de cautare.
Desi navigarea in mod privat este disponibila in Google Chrome de ceva timp, firma de avocatura Boies Schiller Flexner a declarat ca a hotarat recent sa reprezinte trei reclamanti din Statele Unite.
„Oamenii de peste tot devin tot mai constienti (si ingrijorati) de interceptarea, colectarea, inregistrarea si exploatarea pentru profit a comunicatiilor lor personale de catre companiile tech de care au ajuns sa depinda”, au notat avocatii in plangere.