Google+

Cum Ministerul Economiei face lobby pentru deschiderea benzinariilor duty free - ZdG.md

In iulie 2018, deputatul neafiliat Vladimir Cernat a propus un amendament cu privire la comercializarea produselor petroliere in regim duty-free la punctele vamale. Amendamentul a fost votat in Parlament fara prea multe discutii, iar benzinariile duty-free au devenit astfel lege in R. Moldova. Mold-Street scrie insa ca un document publicat pe 6 februarie 2019, pe pagina Ministerului Economiei si Infrastructurii (MEI) arata ca initiativa de a permite vanzarea de produse petroliere in vama fara plata accizelor si TVA apartine structurii conduse de Chiril Gaburici, scrie ZdG.md

 

Documentul este un aviz la proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a destinaţiilor vamale prevăzute de Codul Vamal al Republicii Moldova. Acest proiect stă de aproape un an de zile pe lista de aşteptare a Guvernului şi prevede ajustarea şi completarea Regulamentului de aplicare a destinaţiilor vamale.

 

Printre modificările promovate de Ministerul Finanţelor şi Vamă se numără „instituirea magazinului duty-free amplasat în port şi la bordul navelor”, precum şi prevederi în partea ce ţine de reglementarea barului şi restaurantul duty-free la bordul navelor.
Ce se va întâmpla cu micul trafic de frontieră?

 

Ministerul Economiei a profitat de moment şi a propus de a completa punctul 365 din Regulamentul de aplicare a destinaţiilor vamale cu textul: ”…iar produsele petroliere – în limitele capacităţii rezervorului mijlocului de transport cu care se traversează frontiera de stat”, fapt ce deschide uşa pentru deschiderea de benzinării în vamă.

 

Vitalie Iurcu, care este şi şeful Grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător, care a discutat de câteva ori documentul, justifică propunerea prin faptul ea va putea contribui „la stimularea transporturilor transfrontaliere prin majorarea tranzitului prin Republica Moldova, inclusiv impulsionarea dezvoltării şi facilitării comerţului în regiune”.

 

Propunerea însă nu a fost acceptată de Ministerul Finanţelor şi Serviciul Vamal, care s-au opus vehement, criticând iniţiativa MEI. „Modificarea respectivă va putea limita libera concurenţă şi aduce prejudicii bugetului de stat. Se vor crea condiţii favorabile pentru ca micul trafic de frontieră să se transforme într-un trafic mare cu produse petroliere”, se precizează în sinteză la proiectul Ministerului Finanţelor.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZdG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn