Examinarea medicala a soferilor prinsi bauti la volan nu incalca dreptul la viata privata. Decizia vine dupa ce o sesizare in acest sens a fost depusa la CC de catre avocatul unui barbat din Balti. Acesta sustine ca ii este incalcat dreptul la viaţa privata, atunci cand soferii sunt obligati sa fie examinati medical.

Publicat:18.07.2016, 09:50

 "Acesta considera ca îi este încalcat dreptul la viaţa privata, atunci când şoferii sunt obligaţi sa fie examinaţi medical. Dosarul şoferului a fost trimis în judecata de catre Procuratura din BÄ‚LTI pentru ca a refuzat sa fie examinat medical, dupa ce a fost testat alcoolscopic, la faţa locului.


Însa, la examinarea medicala, este obligatorie colectarea probelor biologice, fapt cu care autorul sesizarii nu este de acord. Iar în cazul refuzarii examenului medical, Codul Penal impune pedeapsa de 11.000 – 13.000 lei. 


Refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducatorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopica, de la examenul medical în vederea stabilirii starii de ebrietate si a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical     se pedepseste cu amenda în marime de la 550 la 650 unitati conventionale sau cu munca neremunerata în folosul comunitatii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani”, se arata in sesizarea depusa la CC.