Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richeter a zdruncinat Moldova noaptea trecuta. Epicentrul a fost in muntii Vrancea, unde puterea seismului a fost si mai mare. Treziti din somn, unii oameni au iesit afara, iar altii au inceput sa se roage. Specialistii spun ca astfel de cutremure au loc o data la cativa ani si de regula nu provoaca daune.

Ultimul update: 07.10.2013, 09:32 Publicat:06.10.2013, 04:26


Cutremurul a fost resimtit in zori in capitala la ora 4 si 37 de minute. Cel mai mult s-au speriat oamenii care locuiesc la etajele superiore. Agafia Minova sta intr-un bloc din centrul capitalei si povesteste ca desi a trecut prin multe cutremure, noaptea trecuta s-a speriat de-a binelea. 

Agafia MINOVA: “Eu numai ma culcasem, a inceput sa umble patul, am inceput sa ma rog”

Daca unii au preferat sa stea in casa, altii au iesit la plimbare.

"Ne-am îmbracat linistit si am scos câinele la plimbare în caz daca se mai repeta."

Seismul a avut epicentrul in Muntii Vrancea, la 220 de km de Chisinau, la o adancime de 140 de kilometri si a fost resimtit nu doar in capitala.

“M-am speriat, mi-am facut cruce si gata.” 

“Si cainii au inceput sa latre si gainile fosneau.”

Directorul institutului de geologie si seismologie din Moldova spune ca astfel de cutremure se fac resimtite in Moldova o data la cativa ani si ca ele nu prezinta pericol.

Vasile ALCAZ, DIRECTOR INSTITUTULUI DE GEOLOGIE SI SEISMOLOGIE: “A fost un cutremur la ora 4:37 si unul la ora 8 cu magnitudinea de 2,2 grade. Cutremure mari se intampla o data la 25 de ani.”

Potrivit Serviciului Situatii Exceptionale, nimeni nu a solicitat ajutor si nu au fost inregistrate pagube in urma seismului. Specialistii spun ca blocurile din Moldova risca sa se avarieze in cazul unor cutremure ce depasesc 8 grade pe scara Richter.

Cele mai puternice seisme au avut loc in Moldova in anii 1977 - de 7,2 grade, in 1986 - de 7 grade si in 1990 de 6,9 grade pe scara Richter.