Operatiune de amploare la Vama Leuseni. 32 de angajati ai vamii si ai Politiei de Frontiera au fost retinuti astazi, fiind acuzati de luare de mita. CNA a anuntat ca au fost facute 80 de perchezitii in birourile, masinile si in casele angajatilor vizati. De partea cealalta, si in vama Albita, de la frontiera romana, a avut loc aceeasi operatiune. 23 de persoane au fost retinute.


Operatiunea a inceput in jurul orei 5 dimineata. Centrul anticoruptie anunta ca vamesii au fost prinsi in flagrant, luand bani de la soferii ce transportau marfa pentru a nu o inregistra. Au urmat perchezitiile, iar cna a declarat ca au fost antrenati peste 220 de ofiteri si procurori CNA.

Roman ZUMBREANU, SEF DIRECTIE URMARIRE PENALA, CNA: "Au fost facute 27 de perchezitii in birourile de pe teritoriul postului vamal Leuseni si 53 de perchezitii la domiciliile si automobilele suspectilor." 


Presa a fost anuntata la cateva ore dupa declansarea operatiunii. In timpul in care au avut loc perchezitiile, postul vamal nu a functionat, formandu-se cozi de masini. 


Vamesii care ieseau dimineata din postul Leuseni au refuzat sa faca declaratii. Nici cei care au fost retinuti nu au vrut sa vorbeasca.


Procurorii sustin ca, in urma perchezitiilor efectuate atat la birou, cat si la domiciliile celor vizati, a fost gasita o suma mare de bani. La birou, banii erau ascunsi in tavan.

Eduard HARUNJEN, SEF INTERIMAR, PROCURATURA ANTICORUPTIE: „Este vorba despre aproximativ 100.000 de lei. Valuta de zeci de mii de euro si dolari a fost gasita acasa la aceste persoane.”


Totusi, procurorii vor trebui sa demonstreze ca acesti bani provin din surse ilicite. Potrivit CNA, banii ar fi fost estorcati de la soferi.

Eduard HARUNJEN, SEF INTERIMAR, PROCURATURA ANTICORUPTIE: "Banii erau estorcati dupa schema traditionala. Ofiterul se prezenta cu transportul in vama si se documentau actiunile vamesilor si ale politistilor de frontiera care estorcau bani, in dependenta de marfa, de la zeci la sute de euro.  Este vorba despre marfuri diferite din spatiul european, cat si invers" 

La postul Albita, situat la frontiera romana, aceeasi situatie. Ofiterii Directiei Nationale Anticoruptie au descins in vama, efectuand controale. 23 de vamesi sunt cercetati penal.


Autoritatile moldovene anunta ca verificarile la vame vor continua.

Victor PIRTAC, SEF DIR. SECURITATE INTERNA, SERVICIUL VAMAL:  „Doar pe parcursul lunii septembrie, de catre Serviciul Vamal au fost initiate circa 50 de anchete de serviciu in care sunt vizati circa 90 de colaboratori ai Serviciului Vamal.”

Anatoli TURTURICA, SEF DIR. SECURITATE INTERNA, POLITIA DE FRONTIERA: „Despre unii angajati stiam, ei au fost monitorizati si vedeti rezultatul, despre altii nu stiam, urmeaza sa-i monitorizam si sa-i documentam. Daca vina li se va dovedi, ei nu-si vor gasi locul in Politia de Frontiera”

Retinutii au fost dusi in izolatorul CNA. Din lipsa de spatiu, unele persoane care se aflau acolo sunt transferate in izolatorul MAI.

Bogdan ZUMBREANU, SEF DIRECTIE URMARIRE PENALA, CNA: „Am avut si incidente, unul dintre angajati isi executa serviciul impreuna cu cainele si am fost nevoiti sa escortam si cainele”

Totusi, problema s-a rezolvat, intrucat cainele a fost luat de catre o ruda a retinutului. Procuratura Anticoruptie a anuntat ca dosarul penal in care se incadreaza operatiunea de astazi a fost deschis la 1 mai si de atunci mai multi vamesi si politisti de frontiera se afla in vizorul CNA.