Google+

Dinte pentru dinte...sau cum Moldova blocheaza accesul Regatului Unit la o piata de 1,7 trilioane USD - Mold-street.com

Aderarea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Acordul privind Achizitiile Publice (AAP) din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) in perioada post-Brexit s-a dovedit a fi problematica si asta ca unele tari - inclusiv Republica Moldova - nu se grabesc se dea curs solicitarii de la Londra, scrie Mold-street.com

 

Astfel, scrie publicatia Bloomberg, citata de Mold-Street.com, Regatul Unit nu poate accesa o piata de 1, 7 trilioane de dolari a proiectelor publice in toata lumea, inclusiv 837 de miliarde de dolari in Statele Unite.

 

Guvernul britanic a cazut in dizgratia omologului de la Chisinau dupa ce refuzase eliberarea de vize unei delegatii conduse de delegatul Republicii Moldova pe langa OMC, Corina Cojocaru, care urma sa discute la Londra viitorul relatiilor moldo-britanice dupa plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

 

Chisinaul s-a dovedit a avea o memorie buna, noteaza Bloomberg, care a vorbit despre acest incident cu dna Cojocaru.

 

“Nu am putut obtine o viza si un pasaport diplomatic pentru a merge la Londra sa negociez cu privire la achizitiile publice”, a declarat Cojocaru pentru Bloomberg prin telefon. “Nimeni nu ne-a auzit timp de sase sau sapte luni.” Ulterior ea a precizat, insa, ca vizita la Londra nu avea conotatie cu Acordul Privind Ahizitiile Publice.

 

Ministerul de Interne (Home Office) al Regatului Unit nu a comentat despre acest incident, care pentru dna Cojocaru este unul emblematic. Daca o delegatie oficiala nu a putut sa obtina vize la timp, cum vor putea furnizorii moldoveni ce vor aplica la proiecte in Marea Britanie sa concureze cu furnizorii straini care vor intra in tara mai usor?

 

Parintii Brexit-ului au promis alegatorilor din Marea Britanie ca tara va deveni “o natiune  comerciala globala cu acces la pietele unde n-a putut ajunge din cauza statului de membru al UE”, in realitate, insa, britanicii vor fi nevoiti sa plateasca pentru afronturile personale suferite de tari precum Moldova.

 

In rand pentru posibile concesii si discutii despre pretul aderarii la AAP/OMC sunt si alte state.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE MOLD-STREET.COM


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn