Mircea Radulian, director stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, a declarat pentru Stirile Pro TV ca in primele secunde dupa producerea unui cutremur oamenii trebuie in primul rand sa isi pastreze calmul.

Publicat:28.10.2018, 10:34Radulian a explicat faptul ca în zona Vrancei se produc doua feluri doua feluri de unde seismice, care pot fi simtite sau nu de populatie.


Cei care sunt contienti de producerea primului val de unde seimice - asa cum s-a întâmplat si la cutrumurul de duminica dimineata, 28 octombrie, - ar trebui sa încerce sa ia câteva masuri rapide.


Printre aceste masuri, Mircea Radulian a enumerat si o actiune legata accesul în locuinta. Directorul stiintific al INFP spune ca oamenii ar trebui sa deschida usile din casa, ca sa nu ramâna blocati si ca sa previna o eventuala tragedie care ar putea fi provocata de o scurgere de gaze.

”Este bine de stiut pentru Vrancea ca exista 2 tipuri de unde. Sunt niste unde care vin mai repede, cu o viteza mai mare si care vor fi primele care sunt simtite, dar câteodata, daca cutremurul nu-i prea mare, nu sunt simtite deloc. În cazul de fata, cum a fost cutremurul de azi, unii au simtit si prima miscare, altii nu au simtit decât prima miscare, care-i mai puternica.

Deci sunt aceste 2 tipuri de miscari, ele apar la un interval de vreo 20 de secunde, una de alta. E timpul scurt, dar, totusi, stiind ca este vorba de un cutremur, deja esti anuntat cumva, poti sa iei niste masuri rapide, însa trebuie sa fii cât mai calm posibil, adica sa nu intri în panica.

Si atunci se pot lua niste masuri, de exemplu sa alegi un loc cât mai ferit, care sa fie stiut dinainte, sa ai grija sa nu fie în jur obiecte care pot sa cada. Ar fi bine sa deschizi usa de la apartament, pentru ca, câteodata, usa se blocheaza, din cauza miscarii seismice si atunci nu mai poti sa iesi din apartament daca Doamne fereste sunt emanatii de gaze sau incendiu. Nu mai poti sa iesi.

Toate aceste lucruri, însa, trebuie facute în aceste secunde. Trebuie sa stii foarte bine ce sa faci si sa îti pastrezi calmul. Sa nu intri în panica. Oricum, nu trebuie sa iesi pe scari, se stie..” - a spus pentru Stirile Pro TV directorul stiintific al INFP Mircea Radulian.