Google+

Directorul stiintific al INFP: de ce trebuie deschisa usa imediat dupa cutremur - VIDEO

Mircea Radulian, director stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, a declarat pentru Stirile Pro TV ca in primele secunde dupa producerea unui cutremur oamenii trebuie in primul rand sa isi pastreze calmul.Radulian a explicat faptul că în zona Vrancei se produc două feluri două feluri de unde seismice, care pot fi simţite sau nu de populaţie.


Cei care sunt contienţi de producerea primului val de unde seimice - aşa cum s-a întâmplat şi la cutrumurul de duminică dimineaţa, 28 octombrie, - ar trebui să încerce să ia câteva măsuri rapide.


Printre aceste măsuri, Mircea Radulian a enumerat şi o acţiune legată accesul în locuinţă. Directorul ştiinţific al INFP spune că oamenii ar trebui să deschidă uşile din casă, ca să nu rămână blocaţi şi ca să prevină o eventuală tragedie care ar putea fi provocată de o scurgere de gaze.

 

”Este bine de ştiut pentru Vrancea că există 2 tipuri de unde. Sunt nişte unde care vin mai repede, cu o viteză mai mare şi care vor fi primele care sunt simţite, dar câteodată, dacă cutremurul nu-i prea mare, nu sunt simţite deloc. În cazul de faţă, cum a fost cutremurul de azi, unii au simţit şi prima mişcare, alţii nu au simţit decât prima mişcare, care-i mai puternică.

 

Deci sunt aceste 2 tipuri de mişcări, ele apar la un interval de vreo 20 de secunde, una de alta. E timpul scurt, dar, totuşi, ştiind că este vorba de un cutremur, deja eşti anunţat cumva, poţi să iei nişte măsuri rapide, însă trebuie să fii cât mai calm posibil, adică să nu intri în panică.

 

Şi atunci se pot lua nişte măsuri, de exemplu să alegi un loc cât mai ferit, care să fie ştiut dinainte, să ai grijă să nu fie în jur obiecte care pot să cadă. Ar fi bine să deschizi uşa de la apartament, pentru că, câteodată, uşa se blochează, din cauza mişcării seismice şi atunci nu mai poţi să ieşi din apartament dacă Doamne fereşte sunt emanaţii de gaze sau incendiu. Nu mai poţi să ieşi.

 

Toate aceste lucruri, însă, trebuie făcute în aceste secunde. Trebuie să ştii foarte bine ce să faci şi să îţi păstrezi calmul. Să nu intri în panică. Oricum, nu trebuie să ieşi pe scări, se ştie..” - a spus pentru Ştirile Pro TV directorul ştiinţific al INFP Mircea Radulian.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn